Isamaa nõuab kodutarbijatele võimalust osta elektrit börsiväliselt (7)

Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder saatis peaminister Kaja Kallasele ettepanekud enneolematult kõrge elektrihinna mõjude leevendamiseks, muuhulgas tegi ta ettepaneku võimaldada kodutarbijatel osta elektrit börsiväliselt.

Ettepaneku järgi tuleks teha Eestis elektriturureform, millega antakse kodu- ja väiketarbijatele valikuvabadus osta elektrit börsiväliselt ning riik kompenseerib tootjale CO2 kvoodi hinna.

«Sellisel juhul jääks hind kodutarbijatele 50 eurot mWh (5 senti kwh) kohta, mis on kordades odavam praegusest hinnast. Võimalus osta elektrit börsiväliselt on olemas nii Leedus kui ka Prantsusmaal ning see hoiab ära hinnašoki tarbijatele,» märkis Seeder.

Ka tuleks Isamaa ettepanekul langetada elektri, gaasi ja soojusenergia käibemaks ajutiselt 9 protsendile.

«Käibemaksu alandamine pidurdab hinnatõusu ja inflatsiooni ning aitab vähendada inimeste energiaarveid. Isamaa käibemaksu alandamise ettepanekul on laiapõhjaline toetus. Reformierakond on ainuke parlamendierakond, kes sellele veel vastu seisab,» kirjutas Seeder.

Isamaa esimehe sõnul on vaja need hinnašoki leevendamiseks vältimatud sammud kiirkorras ellu viia. Ta lisas, et kui valitsus olukorra lahendamiseks vajalikke samme astuda ei suuda, siis peab otsustusvõimetu valitsus tagasi astuma.

«Samal ajal on valitsus loonud bürokraatliku, ebaõiglase ja ebaefektiivse toetusskeemi, millest inimesed ei ole seni abi saanud. Juba neli kuud on inimesed pidanud maksma üüratuid gaasi-, elektri- ja soojaarveid, kuid riik pole olnud võimeline abi pakkuma ega ka pikema perspektiiviga lahendust leidma,» nentis Seeder.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles