Pärnus on esitatud ligi 500 energiakulude hüvitamistaotlust

Copy
Pärnu linnavalitsuse hoone Karja tänaval.
Pärnu linnavalitsuse hoone Karja tänaval. Foto: Urmas Luik

Täna hommikul kella kümneks oli Pärnu linnavalitsusele esitatud 457 energiakulude hüvitamistaotlust, e-teeninduses oli pooleli veel 449 taotluse täitmine.

Enamik taotlusi on esitatud elektrooniliselt, paberkandjal avaldusi on üksnes kuus. Samas on inimestel palju küsimusi, millele võib vastuseid leida linnavalitsuse kodulehelt.

Toetust on võimalik taotleda vaid oma peamise elukohaga seotud kulude hüvitamiseks. Pärnus on energiatoetust võimalik taotleda ainult Pärnu linna või mõnda tema osavalda registreeritud isikutel. See tähendab, et vähemalt ühe pereliikme elukoht peab rahvastikuregistri järgi olema Pärnu omavalitsuses.

Toetust makstakse üksikisikutele ja peredele, kelle kuu netosissetulek jääb alla mediaanpalga, mis on perekonna esimese liikme puhul 1126 eurot kuus.

Pere iga järgmise vähemalt 14-aastase liikme puhul lisatakse sellele 563 (koefitsient 0,5) ja alla 14-aastase liikme puhul 337,8 (koefitsient 0,3) eurot.

Näiteks kahe täiskasvanu ja kahe alla 14-aastase lapsega perel on netosissetuleku piiriks 2364,6; kahe täiskasvanu, ühe vähemalt 14aastase ja ühe alla 14-aastase lapsega perel 2589,8 ning ühe täiskasvanu ja ühe vähemalt 14aastase pereliikme puhul (see võib olla nii elukaaslane kui laps) 1689 eurot kuus.

Sissetulekuks peetakse tulumaksuga maksustatud tulusid pärast nende maksustamist. Nendeks võivad olla näiteks palk, pension, teisest sambast välja võetud raha, rendi- ja ettevõtlustulu ning dividendid olenemata sellest, kas tulu on saadud Eestist või välismaalt. Sissetulekute hulka ei arvestata toetusi ja kahjuhüvitisi.

Isikutele ja peredele, kelle sissetulek jääb alla kehtestatud piirmäärasid või on sellega võrdne, hüvitatakse septembrist (tagasiulatuvalt) kuni märtsini 80 protsenti arvetel toodud energia koguhinna sellest osast, mis ületab elektril 120 eurot MWh eest (12 senti kWh), gaasil 49 eurot MWh eest (4,9 senti kWh) ning kaugküttel 78 eurot MWh eest (7,8 senti kWh).

Taotlusele tuleb lisada eluruumi energiatarbimist tõendavad dokumendid selle energialiigi kohta, mille kulude katteks toetust soovitakse. 

Taotlusi energiakulude hüvitamiseks saab esitada kuni järgmise aasta 31. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles