Jüri Luik: lähiajal peab Putin tegema selge otsuse (8)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti suursaadik NATOs Jüri Luik.
Eesti suursaadik NATOs Jüri Luik. Foto: Madis Veltman

Eesti suursaadik Põhja-Atlandi Nõukogu juures Jüri Luik rääkis rahvusringhäälingule NATO-Vene nõukogu kohtumise järel, et järgmisel nädalal ollakse ilmselt targemad, millise valiku Venemaa president vägede liigutamise osas langetab.

Luige sõnul on NATO ühel meelel, et Venemaa peab viima väed Ukraina piiride lähistelt ära: «Loomulikult ka Eesti nimel mina rääkisin samad teesid, rõhutasin ka, et Venemaa esitatud lepingu projektid on täiesti sobimatud ja ei saa aluseks olla mingitele läbirääkimistele». 

Luige arvates on oodata Venemaa presidendi otsust vägede liigutamise osas. «Ilmselt lähiajal peab Putin tegema üsnagi selge ja radikaalse otsuse, kas läheb välja sõjalisele konfliktile või jätkab rahumeelset diplomaatilist arutelu,» rääkis Luik, lisades, et mis hetkel Venemaa president otsuse teeb, on raske ennustada. 

«On selge, et lõputult ei saa vägesid Ukraina ümber hoida. See muutub keeruliseks juba puhtalt tehniliselt ja ka tänu sellele, et sõdureid ja ohvitsere ei saa lõputult seal põllu peal valmisolekus hoida,» märkis ta.

Stoltenberg: liitlased ei vähenda oma võimekust üksteist kaitsta

Tänase NATO-Vene nõukogu kohtumise järel tõdes NATO peasekretär Jens Stoltenberg, et kohtumine oli keeruline ning selle järel jäävad endiselt püsima märkimisväärsed eriarvamused Moskva ja NATO vahel.

Venemaa esindajad tõstatasid kohtumisel eelmisel kuul tehtud julgeolekuettepaneku, millega Venemaa nõuab NATO laienemise peatamist ja vägede äraviimist idapoolsetest liikmesriikidest.

«Liitlased kinnitasid NATO avatud uste poliitikat,» lausus NATO ülem. «Liitlased tegid selgeks, et ei vähenda oma võimekust üksteist kaitsta, muuhulgas [ei vähenda] kohalolu idapoolsete liikmesriikide juures.»

«Olukord on lihtsalt jõudnud Euroopa-ülese julgeoleku ja meie riigi huvide vallas nii kriitilise punktini, et me ei saa asja enam edasi lükata ja meie väljendatud mured vajavad konkreetseid vastuseid,» lisas Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles