Patsientide pearaha arvelt dividende võtvate ja autoliisinguid maksvate perearstide kritiseerimise pärast erialaseltsist välja visatud Tõstamaa perearst Madis Veskimägi rabab taas uue hullumeelse ideega – ta sooviks hakata oma nimistu patsientidele pakkuma tasuta hambaravi. Jah, lugesite õigesti: mitte 40 euro suurust hüvitist aastas, vaid kogu esmatasandi hambaravi ilma rahata.

Tõstamaa perearstikeskus asub mugavalt ühe katuse all kohaliku apteegiga ja näib täitvat ühtlasi harivat muuseumirolli, kus väljas aleviku arstiabi minevik koos kunagiste arstiriistade ja apteegianumatega. Koridori lõpus on väljapanek sellest, mida kõike inimkehast kätte on saadud: haavlid, õngekonksud, paelussid, haiged hambad jne.

Samuti on tähelepanuväärne, et perearstikeskuses on võimekus teha vereanalüüse, ultraheliuuringuid, röntgeniülesvõtteid ja koguni minioperatsioone.

Madis Veskimägi näitab esimese asjana sisustatud hambaravikabinetti ja tunnistab, et kasutult seisvad ruumid muutuvad kergesti kolikambriks. Tühja hambaarstitooli kõrvale ongi kuhjatud mitmed pappkastid.

Iluteenuseks muudetud hambaravi

Et jõuda hambaravini, alustab Veskimägi aga kaugemalt: «Minu nägemus on laiahaardeline esmatasandi meditsiiniabi. Pean oluliseks kohapealset diagnostikat, analüüse ja protseduure. Tavaliselt sisaldab perearstikabinet kirjutuslauda ja tooli ning seal perearst kirjutabki saatekirju. Ühega lähete kardiogrammi tegema, teisega spirogrammi ja siis tagasi. See on ehk linnades jätkusuutlik, aga maal pole see mõistlik. Lähim koht on Pärnu haigla, mis on üle viiekümne kilomeetri kaugusel. Seetõttu olen juba aastakümneid arendanud siin kohapealset diagnostika ja protseduuride võimekust. Mida rohkem me saame ära teha esmatasandil, seda efektiivsemaks muutub meie meditsiinisüsteem,» ütleb Veskimägi.

Kommentaarid (2)
Copy