Blinken vihjas Soome võimalikule soovile NATO liikmesuse osas (2)

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken vihjas telesaates Soome võimalikule soovile saada sõjalise liidu NATO liikmeks, edastas reedel põhjanaabrite uudisteagentuur STT ja ajaleht Helsingin Sanomat.

Blinken kommenteeris teemat telekanali MSNBC hommikuprogrammis.

Blinkenit intervjueerinud saatejuht Joe Scarborough tõi välja, et kuulduste põhjal soovib Soome ja võib-olla veel mõni riik nüüd alliansiga liituda.

«See on õige,» kinnitas välisminister oma vastuses.

Scarborough küsis Blinkenilt, kas USA võiks seda kaaluda.

«Noh, NATO uks on avatud ja kui riigid soovivad liituda, siis on neil täielik õigus teha otsuseid oma liitumisvalmiduse kohta,» sõnas Blinken.

Välisminister jätkas teemat öeldes, et riigid peavad loomulikult täitma liikmelisuse tingimused ja kõik NATO liitlasriigid peavad uued võimalikud liikmed heaks kiitma.

«See on aluspõhimõte, millest venelased püüavad meid loobuma sundida. Me ei kavatse seda teha,» kinnitas Blinken.

Vaid umbes 12 minutit kestnud intervjuu käsitles suuresti USA ja Venemaa suhteid ning Ukraina kriisi, aga ka olukorda Afganistanis. USA välisministeerium avaldas usutluse kirjaliku versiooni.

STT tõi uudises välja, et Soome seisukoht NATO liikmesuse küsimuses ei ole muutunud. Soome on NATO partner ja säilitab niinimetatud «NATO võimaluse» ehk võimaluse taotleda NATO liikmestaatust.

Küsimus Soome võimalikust allianssi kuulumisest tõusis ingliskeelses välismeedias päevakorda pärast president Sauli Niinistö uusaastakõnet. Niinistö kõnet kajastas teiste hulgas Financial Times.

«Ja tuleb veel kord öelda: Soome manööverdamis- ja valikuruumi juurde kuulub ka võimalus taotleda NATO liikmestaatust, kui me nii otsustame,» ütles president Niinistö oma kõnes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles