Eesti firma hakkab arendama Itaalia armee robootikaprogrammi

BNS
Copy
Milrem Robotics on Eesti kaitsetööstus üks lipulaevu.
Milrem Robotics on Eesti kaitsetööstus üks lipulaevu. Foto: Ago Gaškov

NATO tugi- ja hankeagentuur (NSPA) sõlmis Milrem Roboticsiga lepingu robootika ja autonoomsete süsteemide arenduse ja eksperimenteerimise teenuste osutamiseks Itaalia armeele.

Mitmeaastase lepingu eesmärk on autonoomsete süsteemide ehk RAS-tehnoloogia abil ajakohastada Itaalia armee strateegiat ja luua rakenduskava mehitamata süsteemide ja nendega seotud tehnoloogia kasutuselevõtuks, teatas Milrem Robotics.

Ettevõte toetab Itaalia armeed selge nägemuse väljatöötamisel, kuidas RAS tehnoloogia, süsteemid ja arhitektuurid võivad tekitada operatiivseid eeliseid ja toetada linnakeskkonnas tegutsevaid üksusi.

«Oleme uhked, et osutusime valituks Itaalia relvajõudude partneriks ja saame neid toetada ühes maailma arenenumas ja väljakutsuvamas robootikaprogrammis. See hange on täielikus kooskõlas meie põhitegevusega autonoomsete ja robottehnoloogiate süsteemiintegraatorina,» ütles Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Itaalia eksperimenteerimise teenuste ambitsioon on kasutada prototüüpide loomise oskusi ja tehnoloogilisi võimeid, et näidata tulevasi operatiivseid eeliseid ning määratleda 5–15 aasta perspektiivis ümberkujundamisalgatused operatiivsete RAS võimete arendamiseks.

Hanke jooksul kogutakse, analüüsitakse ja edastatakse eksperimenteerimisprotsessi kõikidest etappidest – välitegevustest, sõjamängudest, modelleerimisest ja simulatsioonidest, uuenduslikest tehnoloogiatest – hankes määratletud väljakutsete lahendamiseks ja otsuste langetamiseks vajalikke andmeid.

Lisaks sisaldab leping ka juhtimissüsteemi (C2), autonoomsust, kolmanda osapoole süsteemide integreerimist, mitut mehitamata maa- ja õhusõidukit ning erinevaid andureid ja mõjutajaid.

Milrem Robotics on robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja ning süsteemiintegraator. Ettevõte on tuntud oma THeMIS ja Multiscope mehitamata maismaasõidukite ning Type-X mehitamata lahingumasina poolest.

Ettevõte juhib Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmi projekti iMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System), mille raames arendatakse välja mehitamata maismaasõiduk koos juhtimissüsteemi, küberturvalisuse lahenduse ning integreeritud sensorvõrgustikuga. Süsteemi esialgsed kasutusfunktsioonid on seotud olukorrateadlikkuse parandamisega lahinguväljal ning üksuste manööver- ja transpordivõime tõstmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles