FOTOD Kaja Kallas sai koroonaviiruse vastu tõhustusdoosi (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Peaminister Kaja Kallas käis täna ennelõunal Tallinnas Kristiine keskuse Confido vaktsineerimispunktis saamas koroonaviiruse vastu tõhustusdoosi.

Kallas ütles Postimehele, et väga positiivne on näha nii palju inimesi koroonaviiruse vastu tõhustusdoosi saamas. «Inimesed saavad aru, et see on vajalik. Ma usun, et süsti tegemine iseenesest kellelegi ei meeldi,» lisas peaminister.

Möödunud aasta märtsis nakatus Kallas koroonaviirusega ning sai mullu 28. juulil Moderna vaktsiinisüsti. Seekord valis ta tõhustusdoosina Pfizeri vaktsiini. 

Tõhustusdoosi saamiseks valis ta reedese päeva seetõttu, et kõrvaltoimete korral saab ta nädalavahetusel rahulikult kodus olla. «Eelmisel korral olid mul ühe päeva kondid ja luud valusad, hästi külm oli ka,» meenutas Kallas. Täna pärast süsti saamist kinnitas ta, et enesetunne oli normaalne. 

Testimine veel ära ei kao

Kuna Eestis on veel suhteliselt arvestatav hulk inimesi, kes pole ka esimest vaktsiinidoosi kätte saanud, siis soovitab peaminister neil kindlasti kaaluda vaktsineerimiskuuriga alustamist. 

«Kui me vaatame haiglate seisu, siis meil on Covid-19 osakondades ikkagi enamuses vaktsineerimata inimesed. Nakatuda võivad ka vaktsineeritud inimesed, aga haiglatesse rasket Covidit põdema need inimesed ei satu,» selgitas peaminister ja lisas, et andmete järgi on tõhustusdoosi saanud inimene 25 korda paremini kaitstud ehk ei põe raskelt koroonaviirust. 

Eilsel pressikonverentsil vastas Kallas ka küsimusele PCR-testide kohta – kas need peaks Eestis ära kaotama ning kas on vaja kõiki nakatunuid testida. Peaministri sõnul testimist veel ära lõpetada ei saa, sest see aitab meil erinevaid tüvesid eristada, kuna meil levib omikrontüvi koos deltaga ning delta on see tüvi, millega nakatunud satuvad tõenäolisemalt haiglasse.

Kallase sõnul on mitmed riigid hakanud oma testimise strateegiat muutma, kuna nad ei jõua kõiki inimesi testida. «Aga meil on vaja teada, mis tüvega on meil inimesed nakatunud, siis teha analüüse, kuidas see haiglatele mõjub,» täiendas Kallas.

Ta lisas, et testimisstrateegiat märkimisväärselt muuta pole soovitanud ka teadusnõukoda ega terviseamet. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles