Indrek Saar: valitsuse ignorantsus laseb sotsiaalsetel pingetel üle pea kasvada (15)

Copy
Indrek Saar (Sotsiaaldemokraatlik erakond): «Arvestades praegust terviseseisu, siis kõik, kes saavad e-hääletada, võiksid e-hääletada. Seda võiksid poliitikud ise teha ja selleks ka teisi üles kutsuda. Viimastel valimistel olen ma enamasti e-hääletanud.»
Indrek Saar (Sotsiaaldemokraatlik erakond): «Arvestades praegust terviseseisu, siis kõik, kes saavad e-hääletada, võiksid e-hääletada. Seda võiksid poliitikud ise teha ja selleks ka teisi üles kutsuda. Viimastel valimistel olen ma enamasti e-hääletanud.» Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar rõhutas täna sotsiaaldemokraatide volikogu ees peetud kõnes, et Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus ei suuda kriisi juhtida ega elektri- ja soojaarvete maksmisega suurde hätta jäänud inimesi aidata, mille tagajärjeks ei ole mitte ainult sotsiaalsete pingete kuhjumine ja võõrandumine oma riigist, vaid ka Eesti julgeoleku nõrgestamine.

«Kaja Kallas ja Jüri Ratas ei ole ainuisikuliselt süüdi energiakriisi tekkimises, küll aga selle tagajärgede võimendumises. Valitsus selleks ongi, et kriisi juhtida, oma kodanikke aidata ja pingeid leevendada. Praegu jääb paratamatult mulje, et üks ei saa ja teine ei taha oma vastutusest aru saada. Neid, keda valitsus on kurjaks ajanud, on järjest rohkem. Ja mõnedki vihastavad mitte üksnes valitsuse, vaid riigi peale laiemalt, sest nad tunnevad, et nad on oma murekoormaga üksi. On neid, kes võtavad tõrvikud ja tulevad tänavatele. Ja seda kõike ajal, mil lisaks jätkuvale tervisekriisile on meie regioonis ka süvenev julgeolekukriis,» ütles Saar.

Ühtpidi räägib peaminister Saare sõnul väga õigesti, et rahvusvahelise julgeolekuolukorra pingestumine ja Venemaa kasvav agressiivsus on Eestile väga ohtlik. «Aga hübriidohtude ajastul on just selles kontekstis sügavalt vastutustundetu ignoreerida mariiantuanetlikult inimeste toimetulekumuresid. Enamuse jaoks ei ole need mingi ideoloogiline targutus, kas õigem on vaba turg või ümberjagamine, vaid päris küsimused sellest, kuidas järgmise palgapäevani välja vedada, kas lapsed jäävad haigeks kui toatemperatuur on 14 kraadini langetatud või kuidas tasuda aina kuhjuvaid laenusummasid ja nende intresse. Eesti valitsus ei saa teha välisvaenlasele suuremat kingitust, kui lasta sotsiaalsetel pingetel ja riigivõimust võõrandumisel üle pea kasvada,» märkis Saar.

Oma kõnes tutvustas ta sotsiaaldemokraatide energiakulude hüvitamise lahendust, mille eeskujuks on Norra toetusskeem. «Norra viis on kiire, väärikas ja efektiivne. See on kõike seda, mida Eesti valitsuse kokku traageldatud kompensatsioonimehhanism ei ole. Kuna valitsuse põhiaur läheb omavahelisele nägelemisele ja mitte skeemi parandamisele, esitame juba homme oma lahenduse seaduseelnõuna riigikogule. Meie ettepaneku järgi, nimetagem seda Põhjatäheks, ei ole kellelgi vaja midagi paluma minna, vaid riik kompenseerib automaatselt 80 ptotsenti üle mõistliku hinna tõusnud elektri-, gaasi- või kaugküttearvest kõigile kodumajapidamistele,» rääkis Saar.

«Kui detsembri küttearve oli aastataguse 100 euro asemel 300 eurot, siis tuleb tasuda lisandunud 200 euro asemel 40 eurot ehk kokku mitte 300 vaid 140 eurot. Ülejäänu makstakse energiamüüjale otse riigieelarvest kinni. 600 euro suurusest arvest jääb niimoodi inimese tasuda 280 eurot. Vähemalt 100 ruutmeetrise kodu saab nii talutava hinnaga soojana hoida. Kui elamine on suurem ja luksuslikum, siis ülejääva osa puhul tuleb ise hakkama saada. Riigil on selleks vahendid olemas, seda enam, et hüppeliselt tõusnud küttearvetelt laekub eelarvesse täiendava maksutuluna kümneid miljoneid eurosid, rääkimata Eesti Energia kasumist,» selgitas Saar.

Lõpetuseks kutsus Saar sotsiaaldemokraatide volikogu toetama ettepanekut alustada koostööd rohelistega. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles