Põhja-Makedoonia uueks peaministriks sai Dimitar Kovachevski

Copy
Dimitar Kovachevski.
Dimitar Kovachevski. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Põhja-Makedoonia parlament valis pühapäeva hilisõhtul peaministriks 47-aastase sotsiaaldemokraadist tehnokraadi Dimitar Kovachevski pärast enam kui kaks kuud kestnud poliitilist segadust riigis, teatasid kohalikud meediakanalid.

Endine rahandusministri asetäitja Kovachevski vahetas välja Zoran Zaevi, kes astus eelmisel kuul tagasi pärast oma partei suurt lüüasaamist kohalikel valimistel. Kovachevski võttis ühtlasi üle erakonna juhtimise.

Kovachevski sotsiaaldemokraatide juhitud uut koalitsioonikabinetti toetas 120-kohalises parlamendis 62 saadikut. Vastu hääletas 46 seadusandjat.

Parlamendile laupäeval oma plaane esitledes ütles Kovachevski, et tema valitsuse põhieesmärk saab olema suurem ja jätkusuutlik majanduskasv. Samuti lubas ta tegeleda energiakriisiga ja üritada riiki Euroopa Liidule lähemale tuua.

Zaev oli sotsiaaldemokraatide juht alates 2013. ja peaminister alates 2016. aastast. Ta viis Põhja-Makedoonia NATO-sse, olles lahendanud kümnenditepikkuse nimevaidluse Kreekaga. Kuid ta ei suutnud saavutada edu ühinemisel Euroopa Liiduga, seda peamiselt ajaloolise vaidluse tõttu teise ühenduse naabri Bulgaariaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles