«Ikka peatäie nutsin ära.» Ulmelised arved panid suurperedele põntsu

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Anli, Alar, Anders (4 a), Andri (2,5 a) ja Klorella-Liis (3-kuune). «Eks seal muud pole, kui et elektriarve peab ju ära tasuma. Kuidagi peab hakkama saama, aga ma ei tea, kust me siis veel kokku tõmbame.»
Anli, Alar, Anders (4 a), Andri (2,5 a) ja Klorella-Liis (3-kuune). «Eks seal muud pole, kui et elektriarve peab ju ära tasuma. Kuidagi peab hakkama saama, aga ma ei tea, kust me siis veel kokku tõmbame.» Foto: Sander Ilvest

Tulesid põlema ei jäeta, osa pirne on lahti keeratud… Pered teevad justkui kõik võimaliku, et tarbimine kontrolli all hoida, kuid elektriarved on sellegipoolest üle mõistuse kõrged.

Pealinnakärast eemal Randveres elavad oma kolme väikelapsega Anli ja Alar Aja, keda viis kokku tantsimine. Praegu on Anli kõige pisema lapsega kodune, kuid õhinapõhiselt – nagu ta ise seda nimetab – toimetab ta lasteaias ja koolis tantsurühmadega. Alar teeb tööd siin ja seal, kuna aasta tagasi alustas ta uuesti kooliteed, et saada massööriks.

Perekond Aja avar ja hubane kodu on pea 180-ruutmeetrine, lisaks on neil suur aed, kus peetakse hanesid, parte ja kanu, et saada mune ja linnuliha. Neli aastat tagasi vahetasid nad puukütte õhk-vesi-soojuspumba vastu, kuna katla kütmine vajas pidevat tööd.

Nüüd tuleb aga tööd veelgi rohkem rabada, sest tavapärase 300-eurose elektriarve asemel peab pere detsembrikuu eest välja käima 800 eurot. «Ma ikka peatäie nutsin ära… Olime valmis, et hind tõuseb, aga mitte nii palju,» tunnistas Anli.

Copy
Tagasi üles