Erik Roose: ringhäälingu peksmine erameedia poolt on asendustegevus (2)

BNS
Copy
Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Erik Roose.
Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Erik Roose. Foto: Tairo Lutter

ERRi juhatuse esimees Erik Roose rääkis Vikerraadio «Vikerhommikus», et rahvusringhäälingu peksmine erameedia poolt on asendustegevus, sest tegelikult toodab ringhääling väga väikese raha eest väga head sisu. Tema arvates väärib kaalumist mõte lubada ETV+ ekraanile reklaami. 

«Kui meie suured telekomid ja pangad loobuksid Kremli rahastatud ja propaganda kontrollitud telereklaami edastamisest, aga neil pole kanalit, kus seda panna, kus kõnetada oma väärt kommertspakkumistega Eesti venekeelset auditooriumi, siis võiks ETV+ olla kõne all,» pakkus Roose hüpoteetilist varianti.

«Kui nüüd minna selle peale, et ETV+ ekraanidel on reklaam, aga siis järgmisena Raadio 4, mis on Vikerraadio sõsar,» püstitas ta küsimuse. 

Saatejuht Toomas Luhats ironiseeris, et eelmisel nädalal pakkusid erameedia juhid ERRile «juhtimisteenust» ja andsid soovitusi, millised saated tuleks kinni panna. Roose hinnangul olid need soovitused pealiskaudsed.

Roose kinnitusel näitavad arvamusuuringud, et 74 protsenti küsitletutest peavad rahvusringhäälingut usaldusväärseks. «See on viimase 5–6 aasta kõrgeim näitaja ning ERR on kohe seal politsei, pääste ja kaitseväe järel usaldusväärsuse tabelis,» märkis ta.

«Oli aegu, kus erameedial oli raske. Tänaseks päevaks on erameedia seisukord paranenud, ja päris selgelt, ning mis on vastasseisu põhjus, peab neilt endilt küsima. Mina omalt poolt olen öelnud, et näen vajadust ühiselt lahendada neid probleeme, mis on tekkinud, näiteks, kui suured välismaised platvormid toimetavad Eestis makse maksmata,» tõdes ta.

«Ringhäälingu peksmine on natuke nagu asendustegevus,» leidis Roose.

Roose sõnul toimub praegu eksperiment, et näha, kui odavalt veel on võimalik ringhäälingut teha. «Euroopas väljendavad kõik imestust, kuidas nii vähese rahaga on nii palju võimalik teha,» märkis Roose.

Küsimus, kas igat eurot on kasutatud sihipäraselt, pole Roose arvates tõsiseltvõetav, sest ERRis on tööl siseaudiitor, kes jälgib kõiki juhtimisprotsesse, ja auditikomitee, mis on nii välis- kui siseeksperte kaasav, samuti iga-aastased välisaudiitori tegevused.

«Selle juhatuse ametiaja ehk 4,6 aasta jooksul on meid igati läbi valgustatud ja isegi oponendid on jõudnud tulemusele, et pole anda paremaid soovitusi, kui ERR ongi teinud. Kõigi viie erakonna esindajad on vangutanud pead ja leidnud, et kõik on tehtud efektiivselt, kuid raha on ikkagi juurde vaja,» rääkis Roose.

«Mõtleme, kui «Aktuaalne kaamera» ühel hetkel tõesti ei tuleks, siis need, kes elavad kesklinnas, läheksid ilmselt kohe akna juurde, et vaadata, mis lipp meil lehvib,» pakkus Roose.

«Kui tõesti on kuskil väljas üks operaator rohkem kui erameedial, siis see on see hind, et kõik oleks tagatud. See on Euroopa kõige efektiivsem ringhääling,» leidis Roose.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles