Suri 104-aastane sidepataljoni ja Raua tänava lahingu veteran

Postimees
Copy
Raua tänava lahingu veteran sai neli aastat tagasi Riho Terraselt oma 100ndal sünnipäeval kaitseväe juhataja lipu.
Raua tänava lahingu veteran sai neli aastat tagasi Riho Terraselt oma 100ndal sünnipäeval kaitseväe juhataja lipu. Foto: Kaitsevägi

Eesti küberväejuhatus kirjutas sotsiaalmeedias, et eile suri sidepataljoni veteran, kapral Eduard Kuuskor, kes alles hiljuti tähistas oma 104. sünnipäeva. 

Eduard Kuuskor sündis 2. jaanuaril 1918 Raplamaal Varbola vallas Russalu mõisas. Teda kasvatasid ema ja vanaema, sest isa sai 1918. aastal surma, kui sakslaste võim venelaste võimuga asendus. Pärast Venemaal vangilaagris oldud 24 aastat pääses Eduard tagasi, läks tööle Eesti Geoloogiasse ja tegutses geofüüsika alal.

Eduard Kuuskor
Eduard Kuuskor Foto: Erakogu

1940. aasta 21. juunil teenis Eduard Kuuskor sidepataljonis radistina ning oli üks neist, kes Tallinna 21. koolis relvastatud riigipöörajatele vastu hakkas.

Kui koolimajale suunati Punaarmee raskekuulipilduja, andsid sõdurid ära küll käes olnud relvad, kuid leidsid koolimaja õuest mobilisatsioonirelvad ning jätkasid vastupanu. Lahingus langesid allohvitser Aleksei Männikus ning reamees Johannes Mandre. 

Hiljem sai tulevahetus tuntuks kui Raua tänava lahing. Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainuke Eesti kaitseväe väeosa peetud lahing teises maailmasõjas.

Raua tänava lahingu veteranina sai Kuuskor mitu sõjalist autasu: 2002. aastal Kotkaristi IV klassi teenetemärk ja 2016. aastal staabi- ja sidepataljoni kõrgeim autasu ehk pataljoni rinnamärk. 3. jaanuaril 2018 kinkis Riho Terras Kuuskorile kaitseväe juhataja lipu.

Küberväelased mälestavad oma veterani ja avaldavad kaastunnet lähedastele.

«Eduard Kuuskor on auga Eesti riiki teeninud pea kogu oma elu. Raua tänava lahingu veteranina meenutas ta meile, et vastupanu osutamisel on alati mõtet isegi siis kui vabadust tuleb ootama jääda aastateks,» ütles kaitseminister Kalle Laanet (RE), kelle sõnul on tänu Kuuskori sugustele inimestele olemas täna Eesti riik. 

Kaitseministeerium avaldab kaotuse puhul sügavat kaastunnet lähedastele.

Copy
Tagasi üles