Riik saab enam kui 40 miljoni euro eest uut tankitõrjerelvastust (12)

BNS
Copy
Tankitõrjerelvad.
Tankitõrjerelvad. Foto: Sergei Supinsky / AFP

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) sõlmis lepingu Eurospike GmbHga, et soetada kaitseväele ja kaitseliidule tanktitõrjerelvad Spike SR, mis aitavad oluliselt tõsta tankitõrje võimekust. Ühekordseid tankitõrje relvi ostetakse kokku üle 40 miljoni euro ulatuses.

«Nii mahuka ja olulise investeeringu puhul on äärmiselt hea meel selle üle, et läbi erinevate võimekuste võrdlusesse toomise õnnestus projekti eeldatavalt kogumaksumuselt säästa ligi kaks miljonit eurot ja seejuures tõsta oluliselt tankitõrje võimekust,» ütles RKIKi relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp pressiteates.

Tegemist on ühekordse tankitõrje raketiga, mille laskeulatus on kuni kaks kilomeetrit ning mis võimaldab rünnata ka liikuvaid sihtmärke. Esimesed tarned saabuvad Eestisse juba sel aastal.

«Uued tankitõrjerelvad annavad kaitseliidu üksustele senisest suurema lahingujõu, aidates vastast kaugemalt ja täpsemalt kahjutuks teha. Oleme valmis sõdima ka soomustatud vastasega, mistõttu on uued relvad meie jaoks üliolulised,» teatas kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Eero Rebo.

«Lisaks relvadele saame ka väljaõppevahendid, mis aitavad meil vähendada uue relvastuse kasutusele võtuga kaasnevaid kulutusi, kuid samas oluliselt tõsta meie üksuste efektiivsust lahinguväljal,» lisas ta.

Tankitõrjerelv Spike SR asendab kaitseliidus olevaid 90-millimeetriseid järelveetavaid tankitõrjekahureid. Eelnevalt olid kaitseväes kasutusel Milan juhitavad tankitõrje raketikompleksid, mis on aastaid tagasi relvastusest välja läinud.

«Kaitseväe võime mõjutada vastase soomustehnikat täieneb oluliselt. Erinevus seisneb selles, et kui hetkel eksisteerib 1500 meetri tankitõrje võime pataljoni tasemel, siis Spike SR tulekuga omandab antud võime ka jalaväekompanii. Raketti saab lasta nii päeval kui öösel ning see töötab lase-ja-unusta meetodil. Efektiivsed on ka treeningvahendid, mis lepingujärgselt ostetakse,» märkis kaitseväe jalaväeinspektor kolonelleitnant Martin Kukk.

Ühekordsed tankitõrjeraketid on lihtsasti kasutatavad ning mõeldud ühe sõduri poolt opereeritavaks süsteemiks.

Uued relvad lähevad eelkõige kaitseliidu kasutusse, kuid ka kaitseväe jalaväebrigaadidele. kaitseliidule ja kaitseväele hangitakse ühekordseid tankitõrje relvi kokku üle 40 miljoni euro ulatuses.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) on kaitseministeeriumi valitsemisala taristu ja materjalide soetamisega tegelev asutus, mis asutati 2017. aastal. RKIKi eesmärk on võimaldada kaitseväel keskenduda oma põhitegevusele ehk sõjaliste ülesannete täitmisele ning luua iga investeeritud euro eest maksimaalselt kaitsevõimet.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles