Esimene Eesti suursaadik Iraagis andis üle volikirja

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti Vabariigi suursaadik Iraagis Lembit Uibo (paremal) andis üle volikirja.
Eesti Vabariigi suursaadik Iraagis Lembit Uibo (paremal) andis üle volikirja. Foto: Välisministeerium

Esimene Eesti suursaadik Iraagis Lembit Uibo andis neljapäeval üle oma volikirja Iraagi presidendile Barham Salih'ile. Uibo resideerub Prantsusmaal Pariisis.

Volikirja üleandmisel väljendati rahulolu hea koostöö üle kaitse-, humanitaar-, digi- ja majandusvaldkonnas, teatab välisministeerium.

Eesti osaleb mitmes rahvusvahelises missioonis Iraagis: Eesti kaitseväelased teenivad NATO Iraagi missioonil ja USA juhitavas operatsioonis Inherent Resolve. Eesti on lähetanud tsiviileksperdi ka Euroopa Liidu nõuandemissiooni (EUAM) juurde, mis annab Iraagile strateegilist nõu tsiviiljulgeolekusektori reformimisel.

«Eestil on hea meel jagada e-valitsemise ja ühiskonna digitaliseerimise kogemusi, teha haridusalast koostööd, andes edasi oma diplomaatia- ja piirkonna teadmisi,» märkis suursaadik.

Iraagi Vabariik tunnustas Eesti Vabariiki 1. jaanuaril 1992. Diplomaatilised suhted sõlmiti kahe riigi vahel 22. aprillil 2005.

Lembit Uibo on välisministeeriumi teenistuses 1999. aastast, kui ta asus tööle Euroopa Liidu õiguse büroos ning osales nõustajana ühinemisläbirääkimistel ja valmistas ette ühinemislepingut Euroopa Liiduga. Ta on olnud valitsuse esindaja Euroopa Liidu Kohtus, suursaadik Euroopa Liidu poliitika- ja julgeolekukomitees ning suursaadik Tšehhis ja Belgias. Aastatel 2018–2021 töötas Lembit Uibo välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektorina.

Alates 2021. aasta novembrist on Lembit Uibo Eesti suursaadik Prantsusmaal, olles lisaks Iraagile Eesti mitteresideeriv suursaadik Tuneesias ja Monacos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles