GALERII JA VIDEO ⟩ «Kallase valitsus maha!» Meeleavaldajad protestisid energiahindade ja valitsuse vastu (154)

Postimees
Copy

Kell 12 algas Tallinnas Vabaduse väljakul EKRE korraldatud meeleavalduse, kus protestiti valitsuse majanduspoliitika vastu ja nõuti elektrihinna langetamist. 

EKRE nõudis meeleavaldusel elektribörsilt ja CO2 kauplemissüsteemist lahkumist. «Elektri hinda on soovi korral võimalik langetada praeguselt mitmesajalt eurolt umbes 30 euroni megavatt-tunni kohta ehk eelmiste aastate tasemele,» leiab EKRE esimees Martin Helme.

Kuigi neljapäeva hommikul tuli valitsuskoalitsioon välja uute energiameetmetega, oli Helme siiski veendunud, et inimesed peaks meeleavaldusele tulema. 

Helme rõhutas varem, et Keskerakond ja Reformierakond poleks ilma EKRE üleskutseta kokkuleppele jõudnud. 

«Tegin palju poleemikat tekitanud üleskutse jätta elektriarved maksmata, sest muidu valitsus end liigutama ei hakka. Kõik see oli meie erakonna poolt pidevalt suurendatud surve valitsusele ja sellest on olnud kasu,» selgitas Helme.

Tema hinnangul suunatakse nende meetmetega vajaduspõhise otsetoetuse raha otse energiamüüjatele, teiseks teevad elektri- ja küttearved ikkagi läbi hüppelise tõusu ning kolmandaks on tegemist ajutise lahendusega, mis ei vii hindu tagasi normaalsele tasemele.

Valitsuse meetmete pakett

  • Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kW/h kohta elektritarbimisele kuni 650 kw/h. See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kW/h, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja saadab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on maha arvestatud.
  • Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot/MWh kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni 2,75 MWh.
  • Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu (seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti). Koalitsioonipartnerid töötavad edasi ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokkupanemisel.
Kommentaarid (154)
Copy
Tagasi üles