Konkurentsiamet lõpetas menetluse Opiqu haldaja suhtes

BNS
Copy
OPIQ.
OPIQ. Foto: Kuvatõmmis

Konkurentsiamet lõpetas menetluse digitaalse õppevara- ja kirjastamisplatvormi Opiq arendamisega tegeleva Star Cloud OÜ suhtes, kuna ei tuvastanud, et ettevõtte keskkond omaks piisavat turujõudu, et ameti sekkumine ettevõtja hinnakujundusse oleks õigustatud.

Menetluse ajendiks oli Tartu linnavalitsuse pöördumine, milles väideti, et keskkond Opiq kuritarvitab turgu valitsevat seisundit, kehtestades oma teenusele ebaõiglaselt kõrge hinna ning mitte võimaldades teenust ainete või klasside kaupa osta.

Amet leidis siiski, et Opiqu kasutamine ei ole Eesti koolides niivõrd levinud, et sellega kaasneks hinnakujundusse sekkumiseks vajalik turujõud.

2021./2022. õppeaasta esimesel poolaastal oli Opiqu litsents ostetud vähem kui pooltele Eesti õpilastest, mis näitab ameti sõnul keskkonna turujõu puudumist.

Nimelt on koolidel võimalik valida, millist digi- ja/või paberõppematerjali õppetöös kasutada. Opiqu keskkonna kasutajate arv kasvas märkimisväärselt kohustusliku distantsõppe tõttu ning langes kohe, kui koolid naasid kontaktõppele. Platvormi kasutamine hilisemal distantsõppeperioodil ei olnud enam nii kõrge.

Tartu linnavalitsus pöördus 2021. aasta 4. mail konkurentsiameti poole Star Cloudi  pakutava keskkonna Opiq teenuse mitmekordse hinnatõusu tõttu alates sellest õppeaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles