Balti kaitseministrid: relvad tuleb kiiresti Ukrainasse toimetada (4)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Javelinist laskmine kaitseväe lahinglaskmisel.
Javelinist laskmine kaitseväe lahinglaskmisel. Foto: Kaitsevägi

Eesti kaitseminister Kalle Laanet, Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas tegid reedel Ukraina toetamiseks pressiavalduse, milles märgivad, et on USA-lt saanud vajalikud kooskõlastused relvastuse saatmiseks ning jätkavad koostööd, et relvad kiiresti Ukrainasse toimetada.

«Ukraina hoiab täna eesliini, mis lahutab Euroopat sõjalisest konfliktist Venemaaga. Peame olema täpsed – sõda Ukrainas käib ka täna ja on oluline Ukrainat igakülgselt toetada, et nad suudaks agressorile vastu panna,» ütles kaitseminister Laanet, kelle sõnul on tal hea meel, et Eesti on liitlastega konsulteerides jõudnud otsuseni annetada Ukrainale relvasüsteeme.

«Täna oleme jõudnud sinnani, et vajalikud kooskõlastused relvastuse saatmiseks Ameerika Ühendriikidelt on olemas. Relvaabiga näitame, et meie toetus ei väljendu ainult sõnades. Liitlased on ühtsed, aga alati on vaja neid, kes näitaksid initsiatiivi, Eesti on kindlasti üks neist riikidest,» lisas Laanet.

Avalduse kohaselt annetab Eesti Ukrainale Javelin tankitõrje raketisüsteeme, Läti ja Leedu Stinger maa-õhk-tüüpi rakette ja lisaseadmeid, et tugevdada Ukraina iseseisvat kaitsevõimet. Balti riigid jätkavad koostööd, et relvastus kiiresti Ukrainasse toimetada.

Samuti avaldavad kaitseministrid lootust, et Ukrainal ei teki kunagi vajadust relvasüsteeme reaalselt kasutada ja Venemaa muudab oma agressiivset hoiakut.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles