ÜRO peasekretär mõistis hukka riigipöördekatse Burkina Fasos

Copy
Armeesõiduk Ouagadougous.
Armeesõiduk Ouagadougous. Foto: VINCENT BADO/Scanpix

ÜRO peasekretär Antonio Guterres mõistis esmaspäevases avalduses karmilt hukka Burkina Faso sõjaväelise riigipöördekatse ja kutsus selle juhte relvi maha panema.

«Guterres mõistis hukka igasugused katsed tsiviilvalitsust relvajõuga üle võtta,» kinnitati ÜRO teadaandes.

ÜRO juht nõudis lisaks armeejuhtidelt riigi presidendi kaitse ja füüsilise puutumatuse tagamist. Väidetavalt oli riigi president Roch Marc Christian Kaboré esmaspäeval koos kabineti liikmetega sõdurite käes vangis pärast seda, kui armee mitmes Burkina Faso sõjaväebaasis pühapäeval mässu alustas.

Sõdurid nõudsid sõjaväejuhtide vallandamist ja rohkem vahendeid võitluseks 2015. aastal alanud džihadistide rünnakutega.

Aafrika Liidu komisjoni juht Moussa Faki Mahamat mõistis esmaspäeval samuti hukka Burkina Faso sõjaväelise riigipöörde katse ja kutsus üles lahendama kriisi dialoogi teel.

«Ta mõistab jõuliselt hukka riigipöördekatse demokraatlikult valitud presidendi vastu. Ta kutsus riigi sõjaväge ja julgeolekujõude järgima rangelt oma ülesannet ehk riigi sise- ja välisjulgeoleku kaitsmist,» teatas Aafrika Liit avalduses.

Ka Lääne-Aafrika riikide regionaalühendus ECOWAS väljendas esmaspäeval sügavat muret seoses riigipöördekatsega liikmesriigis Burkina Fasos, öeldes et on mures presidendi heaolu pärast.

Burkina Faso pealinnas Ouagadougous pole pühapäevast saadik mobiilset internetti, mis muudab kohapealse olukorra jälgimise keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles