Lasnamäel katsetati isejuhtivat bussi

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Isejuhtiv buss Lasnamäel.
Isejuhtiv buss Lasnamäel. Foto: Lasnamäe linnaosavalitsus

Lasnamäel uuritakse pilootprojektina isejuhtiva bussi kasutamise võimalusi Tallinna suurimas linnaosas.

«Kaasaegses linnaruumis peab rakendama uusi ja innovatiivseid lahendusi ning isejuhtiv buss on hea näide uue tehnoloogia jõudmisest tänavatele. Selleks, et saaksime rohkem infot isejuhtiva bussi kasutamise võimaluste kohta Lasnamäel, alustasime selle testimisega. Peab mainima, et kuigi buss on isejuhtiv, siis bussi sees on alati turvaisik, kes jälgib iga manöövri ohutust ning vajadusel sekkub,» ütles Lasnamäe linnaosavanema kohusetäitja Anu Aus.

Isejuhtivate sõidukite arendamisega tegeleva ettevõtte Auve Tech OÜ buss sõitis Lasnamäel Saaremaa ja Saarepiiga puiesteedel. Lasnamäe puiesteed pakuvad ainulaadseid võimalusi selleks, et testida isejuhtivat bussi pikkadel lõikudel, autodega praktiliselt mitte kokku puutudes. Kui esmased katsed on edukad, siis lähiajal jääb isejuhtiv buss Lasnamäele pikemaks ajaks ning kõigil soovijatel avaneb võimalus sellega sõita.

Bussi testimisel pööratakse suurt tähelepanu ohutusele. Isejuhtiv buss on varustatud erinevat tüüpi anduritega, mis jälgivad ümbruses olevaid objekte ning nende liikumist. Kui sõiduki ette satub mõni jalakäija või muu objekt, siis buss pidurdab automaatselt. Isejuhtiv buss liigub aeglasel kiirusel ning ei ohusta teisi liiklejaid.

Bussis on kaheksa kohta, sõiduk on 1,5 m lai, 3,5 m pikk ning 2,4 m kõrge. Isejuhtiv buss sõidab elektri jõul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles