Tiibeti kirjanik, endine Hiina Rahvavabariigi poliitvang saabus Eestisse

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti poolt võttis Dhondup Wangcheni Tallinnas vastu kuulehe KesKus peatoimetaja ning Tiibeti toetustegevuste Eesti koordinaator Juku-Kalle Raid.
Eesti poolt võttis Dhondup Wangcheni Tallinnas vastu kuulehe KesKus peatoimetaja ning Tiibeti toetustegevuste Eesti koordinaator Juku-Kalle Raid. Foto: Erakogu

Täna saabus Eestisse Tiibeti kirjanik, filmimees, endine (Hiina Rahvavabariigi) poliitvang ja rahvusvaheliselt tuntud dokumentaalfilmi Leaving Fear Behind autor hr. Dhondup Wangchen. Filmimees on ringreisil Euroopas, et mõjutada Rahvusvahelist Olümpiakomiteed jätma ära 2022. aasta Pekingi Olümpiamänge, kuna Hiina Rahvavabariik kiusab vähemusrahvusi ning teisitimõtlejaid.

Nii uiguuride kui tiibetlaste olukord on Hiinas aasta-aastalt halvenenud. Eesti poolt võttis Dhondup Wangcheni Tallinnas vastu kuulehe KesKus peatoimetaja ning Tiibeti toetustegevuste Eesti koordinaator Juku-Kalle Raid.

Juku-Kalle Raid mainis, et Dhondup Wangchen istus oma dokumentaalfilmi eest töölaagris kuus aastat.

«Tiibetlaste olukord oma okupeeritud kodumaal on järjepidevalt halvenenud ning kujunenud lisaks tiibetlaste füüsilisele hävitamisele ka kultuuriliseks ja keskkonnaalaseks genotsiidiks,» ütles Tiibeti toetustegevuste koordinaator Eestis Roy Strider.

«Vähemalt 155 tiibetlast on end viimasel kümnendil protestiks punavõimude tegevuse vastu elusana põlema süüdanud, kommunistliku Hiina võimud on lähikuudel taasasunud sihilikult hävitama budistlikke sümboleid, kloostreid ja maamärke. Vaatamata Tiibeti eksiilvõimude ja dalai-laama administratsiooni korduvatele üleskutsetele ei ole nn rahumeelse keskteelahenduse arutamiseks Hiina võimude poolt tahet näidatud.»

hr. Dhondup Wangchen
hr. Dhondup Wangchen Foto: LAURENT GILLIERON

Neljapäeval kell 14.00 peab Dhondup Wangchen pressikonverentsi riigikogus konverentsisaalis. Muuhulgas on plaanis arvukad kohtumised – Riigikogu Tiibeti toetusrühmaga, Riigikogu Väliskomisjoni esindajaga, Inimõiguste Instituudi ning Mäluinstituudi esindajatega ning mitmete Riigikogu liikmetega, aga ka näiteks olümpiavõitja Erki Noolega, kes on ka Eesti Olümpiakomitee auliige.

Kohtumisest teeb ülekande Postimees. Eestist edasi sõidab Dhondup Wangchen Riiga.

Kes on Dhondup Wangchen? 

2008. aastal valmistus Hiina Rahvavabariigi pealinn Peking olümpiamängudeks. Dhondup Wangchen otsustas kajastada olümpiat ja selle nimel toimuvaid tegevusi Hiina Rahvavabariigis hoopis okupeeritud Tiibetis elavate tiibetlaste pilgu läbi. Koos Tiibeti teise hilisema kuulsa poliitvangi Golog Jigme ja mitmete abilistega reisis ta läbi kogu okupeeritud Tiibeti ning intervjueeris ja salvestas paljude tavaliste tiibetlaste pettumust ning viha. Läbi usaldusväärsete allikate saatis Wangchen oma filmimaterjali mitmes osas Šveitsi. Viimased võttekaadrid anti üle 10. märtsil 2008, kui Tiibeti pealinnas Lhasas puhkesid Hiina võimude vastased verised massirahutused, mis levisid üle Tiibeti ja vältasid kuid.

Dhondup Wangchen kasvas üles Tiibeti pealinnast Lhasast 2000 km kaugusel idas asuvas kõrvalises Khotse külakeses Amdo maakonnas. Temast kujunes aktivist juba enne 2008. aastat. 2001. aastal alustas Wangchen Tiibeti poliitikat ja Tema Pühaduse dalai-laama õpetusi käsitlevate raamatute printimist ja levitamist.

2004. aastaks oli Wangchen koos kaaslastega sel viisil levitanud juba üle 10 000 raamatu. Sel ajal sai alguse ka tema koostöö Golog Jigmega. Dhondup Wangchen võeti aktivismi tõttu ka sel perioodil mitmel korral võimude poolt kinni, kuid talle ei esitatud ametlikku süüdistust.

Tiibeti kirjanik, aktivist ja filmimees Dhondup Wangchen.
Tiibeti kirjanik, aktivist ja filmimees Dhondup Wangchen. Foto: LLUIS GENE

2008. aasta märtsis, koheselt peale tema filmimaterjali lõplikku väljatoimetamist Tiibetist, arreteeriti Wangchen ja kuulati Hiina salapolitsei poolt üle. Hotelli sisustatud ülekuulamiskambris piinati teda nn tiigritoolis 7 päeva ja 8 ööd, sh piinajad hoidsid teda terve selle aja toiduta ja magamata. Tema perekonda hoiti teadmatuses. Wangcheni edasise vangistuse ajal toimetati ja anti tema film välja mittetulundusühingu Filming For Tibet poolt, just enne Pekingi olümpiamängude avamist 2008. aasta augustis. Wangchen nägi oma filmi lõplikku versiooni esimest korda Hiina vanglas hilisema ülekuulamise ajal.

28. detsembril 2009. a. mõisteti Wangchenile lõplikuks karistuseks kuus aastat vanglat «riigivõimu õõnestamise» eest, süüdistus hõlmas lisaks filmi Leaving Fear Behind valmistamisele ka keelatud trükiste tootmist ja levitamist. Tema kohtuprotsessi ajal ei võimaldatud talle mingit juriidilist abi ega tema poolt valitud kaitsjaid.

Alates 2010. aasta aprillikuust viidi Wangchen karistust kandma Xichuan'i koonduslaagrisse, kus ta nakatus B-hepatiiti ja kus tema tervis kiiresti halvenes. Hiina vanglasüsteem keeldus talle igasugust hädavajalikku ravi võimaldamast, veelgi enam, teda koheldi ekstra hoolimatult seoses tema rahvusliku ja poliitilise eripäraga: tiibetlasest poliitvang.

Wangcheniga toimuv ei jäänud rahvusvahelise tähelepanuta ning Ameerika Ühendriikide, Saksamaa, Šveitsi ja Hollandi valitsused väljendasid avalikku muret tema olukorra pärast. Täna usub Wangchen et just seetõttu toimus tema vangistustingimustes pööre paremuse poole ning teda peksti ja karistati mõnevõrra vähem.

Wangchen vabanes vanglast 5. juunil 2014. aastal. Tema vabadus jäi piiratuks. Ta oli pideva politseipoolse jälgimise all ning tal keelati sõpradega kohtuda. Kolm ja pool aastat hiljem põgenes Wangchen oma sugulase Jamyang Tsultrim'i abiga Hiina Rahvavabariigi territooriumilt ja jõudis San Franciscosse, kus kohtus viimaks 25. detsembril 2017. aastal oma perega (perekonnal oli juba varem õnnestunud Hiina RV-st põgeneda).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles