Randa ehitamise eelnõu kukkus riigikogust välja (3)

Anna Ploompuu
, ajakirjanik
Copy
Eelnõu ühe eestvedaja Heiki Kranichi sõnul oli eelnõu põhieesmärk anda randa ehitamise asjus otsustus ja vastutus kohalikele omavalitsustele. 
Eelnõu ühe eestvedaja Heiki Kranichi sõnul oli eelnõu põhieesmärk anda randa ehitamise asjus otsustus ja vastutus kohalikele omavalitsustele. Foto: Tairo Lutter

Kaks päeva riigikogus kirgi kütnud eelnõu, mis võimaldanuks senisest hõlpsamini veekogude äärde maju ehitada, hääletati eile riigikogus võimsa häälteenamusega maha.

Tegemist oli eelnõuga, mille sisuks oli vähendada ligi kümme korda kehtivat ehituskeeluvööndit. Ühe eestvedaja Heiki Kranichi (Reformierakond) sõnul oli eelnõu põhieesmärk anda randa ehitamise asjus otsustus ja vastutus kohalikele omavalitsustele. «Tegelikult ju ei suurendata mitte eraomaniku õigusi, vaid otsustusõigust selle üle, kas, kuhu võib ehitada, läheb kesksest otsustamisest ehk keskkonnaameti otsustamisest üle kohalikule omavalitsusele,» toonitas Kranich.

Praegu võib looduskaitseseaduse järgi ehitada uusi hooneid üldjuhul meresaarte kaldast 200 meetri, mandri mererannast ja suuremate järvede kaldast 100 ning järvede-jõgede kaldast 50 meetri kaugusele. 50-meetrine ehituskeeluvöönd kehtib eraldi ka tiheasustusalade kohta. Plaanitud eelnõu järgi jäänuks kõikjal alles vaid 10–20-meetrine kaitsevöönd, mida omavalitsused saaksid soovi korral laiendada.

Eelnõu otsustas esimesele lugemisele saata riigikogu keskkonnakomisjon ning eelnõu algatajateks olid Andres Metsoja (Isamaa), Heiki Kranich (Reformierakond), Peeter Ernits (EKRE), kes end hiljem algatusest taandas, ning Erki Savisaar (Keskerakond), kes sai vahepeal keskkonnaministriks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles