ÜRO peasekretäri sõnul peab Taliban austama naiste õigusi

Copy
Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Islamiliikumine Taliban peab austama naiste ja tüdrukute põhilisi inimõigusi, ütles kolmapäeval ÜRO juht Antonio Guterres, kui kutsus rahvusvahelist üldsust üles vabastama külmutatud Afganistani abi.

Guterres hoiatas, et Afganistan ripub niiöelda niidi otsas, kuna miljonid vaesunud kodanikud võitlevad elutingimuste järsu halvenemise tõttu ellujäämise nimel.

«Kutsume Talibani hetkest kinni haarama ning koguma rahvusvahelist usaldust ja head tahet tunnustades ja järgides põhilisi inimõigusi, mis kuuluvad igale tüdrukule ja naisele,» rääkis Guterres ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel.

Peasekretär väljendas samas muret seoses hiljutiste teadetega naisaktivistide meelevaldsete vahistamiste ja röövimiste kohta.

«Ma kutsun tungivalt üles nende kohesele vabastamisele,» manitses Guterres.

«Pöördun rahvusvahelise üldsuse poole üleskutsega suurendada toetust Afganistani inimestele. Sealhulgas vabastades abivahendid, mis on endiselt külmutatud Maailmapanga ja USA valitsuse poolt,» rääkis peasekretär.

Guterres kinnitas nõukogule, et üle poole afgaanidest juba kannatab äärmise nälja all ja «mõned pered müüvad oma lapsi toidu hankimiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles