Neljapäeval meenutatakse Auschwitzi koonduslaagri vabastamist

BNS
Copy
Auschwitzi koonduslaager-muuseumi peasissekäik. Värava kohal on näha kirjutist «Töö teeb vabaks»
Auschwitzi koonduslaager-muuseumi peasissekäik. Värava kohal on näha kirjutist «Töö teeb vabaks» Foto: Damian Klamka/Scanpix

Neljapäeval meenutatakse 77 aasta möödumist Auschwitzi koonduslaagri vabastamisest riikliku mälestustseremooniaga, mis algab kell 13 Tallinnas Liiva kalmistul.

Holokaustiohvrite mälestustseremoonial peavad kõne president Alar Karis, haridus- ja teadusminister Liina Kersna, Eesti diplomaatilise korpuse vanem ja Läti suursaadik Eestis Raimonds Jansons ning Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson. Palve peab Eesti pearabi Shmuel Kot.

Holokaustiohvrite mälestussündmusega avatakse neljapäeval Liiva kalmistul novembris püstitatud mälestusmärk Tallinnas ja ümbruskonnas hukatud Eesti kodanikest juutidele.

Eestis tähistatakse rahvusvahelist holokaustipäeva 2003. aastast. Auschwitzi koonduslaagri vabastamise 77. aastapäevaga seonduvaid sündmusi korraldab haridus- ja teadusministeerium koos Eesti Juudi Kogukonna, Holokausti Mälestamise Rahvusvahelise Ühenduse Eesti delegatsiooni ning Eesti mälu instituudiga.

27. jaanuaril 1945 jõudsid edasi tungivad liitlasväed Auschwitz-Birkenau surmalaagri kompleksini ja vabastasid sinna jäänud 7000 vangi. 1. novembril 2005. aastal võttis ÜRO Peaassamblee vastu resolutsiooni, millega nimetati 27. jaanuar rahvusvaheliseks holokaustiohvrite mälestuspäevaks.

Alates 2007. aastast kuulub Eesti Holokausti Mälestamise Rahvusvahelisse Ühendusse (IHRA), mille tegevusse on haaratud nii riikide valitsused kui ka individuaalsed eksperdid, kelle jõude ühendades püütakse tugevdada ja edendada holokausti õpetamist, mälestamist ning uurimist.

Mälestuspäevast teeb otseülekande Eesti Juudi Kogukond Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles