Riigikogu katkestas energiahüvitisi võla katteks arestimist keelava eelnõu teise lugemise

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikogu
Riigikogu Foto: Tairo Lutter

Riigikogu arutas tänasel istungil riikliku pensionikindlustuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu ning otsustas sotsiaalkomisjoni ettepanekul eelnõu teise lugemise katkestada, et fraktsioonid saaksid muudatusettepanekuid esitada.

Sotsiaalkomisjon on teinud ettepaneku jätkata eelnõu menetlusega 7. veebruaril ning esitada eelnõu vastuvõtmiseks 9. veebruaril. Muudatusettepanekute tähtaeg on 31. jaanuar. Komisjon koguneb erakorraliselt 1. veebruaril.

Riigikogu toetas kahe lugemise vahel sotsiaalkomisjonis tehtud muudatusettepanekuid, mis tagavad, et energiahinna tõusu leevendamise ajutise meetmena makstavat toetust ei saa võla katteks arestida ning makstavat toetust ei võeta töötutoetuse maksmisel sissetulekuna arvesse.

Valitsuse algatatud riikliku pensionikindlustuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (475 SE) on esitatud riikliku pensionikindlustuse seaduse rakendamisel praktikas tõusetunud probleemide lahendamiseks ja õigusselguse tagamiseks. Samuti muudetakse kogumispensionide seadust. Riikliku pensionikindlustuse seaduse muudatuste kohaselt nähakse ette toitjakaotuspensioni maksmise jätkamine 18–24-aastastele õppuritele septembrikuus olenemata sellest, kas andmed õppimise kohta on Eesti hariduse infosüsteemi juba kantud või mitte. Kehtiva korra järgi makstakse oktoobris tagantjärele eelneva kuu toitjakaotuspension, kuid selletõttu tekib pensioni saajatel ühekuuline sissetulekuta periood.

Välisriigis elavatel pensionäridel on pensioni saamiseks võimalik edaspidi oma elusolekut tõendada ka elektroonilise kanali kaudu. Kehtiva korra järgi tuleb esitada elukohariigi ametiasutuse või Eesti välisesinduse kinnitatud kirjalik tõend. Nähakse ette, et juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmeks oleku aeg arvatakse pensioniõigusliku staaži hulka, kui sellel perioodil maksti sotsiaalmaksu. Kogumispensionide seaduse muudatuse kohaselt võib II sambast pensionile läinud puuduva töövõimega isik hakata uuesti II sambas raha koguma või pensioni saamise peatada, kui ta ei ole veel vanaduspensionieas, kuid tema töövõime on vahepeal taastunud. Praegu selline õigus puudub.

Riikliku pensionikindlustuse seaduse muudatused on kavandatud jõustuma 1. juunil 2022 ja kogumispensionide seaduse muudatused 1. jaanuaril 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles