Soome hakkab testima kolme riigi ühisprogrammi raames hangitavaid soomukeid

Copy
Eelseeria kätkeb kolme soomustransportööri ning sisaldab ka sellega seotud varustust ning soomukite kasutamise ja hoolduse koolitust.
Eelseeria kätkeb kolme soomustransportööri ning sisaldab ka sellega seotud varustust ning soomukite kasutamise ja hoolduse koolitust. Foto: Kaitsevägi

Soome kaitsevägi sõlmis lepingu kolme Patria 6x6 soomustransportööri soetamiseks Läti, Soome ja Eesti ühise soomukiprogrammi raames. Pärast soomukite testimist Soome kaitseväes selgub, millise varustusega soomukeid Soome riik Patrialt tellib.

Eelseeria kätkeb kolme soomustransportööri ning sisaldab ka sellega seotud varustust ning soomukite kasutamise ja hoolduse koolitust. Hanke kogumaksumus ilma käibemaksuta on ligi 3,9 miljonit eurot.

2021. aasta augusti lõpus allkirjastatud eellepingu kohaselt võtavad Soome kaitsejõud seeriatootmise-eelsed soomukid kasutusse enne lõpliku seeriatootmise tellimust. Soomukid läbivad Soome maaväes testimise, mille käigus määratakse kindlaks seeriatootmisele mineva soomustransportööri vajalik varustus. Soome kaitsejõudude eesmärk on alustada seeriahankega 2023. aastal.

Soome kaitsejõudude esindaja kolonelleitnant Riku Rantakari sõnul on 6x6 soomukite ühisprogramm edenenud hästi ja selle raames on rahvusvaheline koostöö sujunud ladusalt.

«Nüüd, mil meeskonnatranspordiks sobiv soomukivariant on valmis, on hea meel selle üle, et esimesed masinad saavad maaväes testimisele minna. Uus soomuk parandab oluliselt vägede liikuvust ning soomuki ergonoomiline disain tõstab ka meeskonna mugavust,» märkis Rantakari.

Patria Soome divisjoni asepresident Jussi Järvinen lausus, et seeriaeelse testimise käigus saab klient põhjalikult tutvuda soomuki, selle kasutus- ja tööomadustega ning tagada seeläbi valmiduse soomukite sujuvaks kasutuselevõtuks ajas, mil algavad seeriatootmise tarned.

«Kõik kolm seeriaeelset sõidukit tarnitakse Soome maaväele 2022. aasta suvel,» lisas.

6x6 soomuki ühisprogramm liigub edasi plaanipäraselt. Lätis on esimesed soomukid juba kasutusel ja käimas on seeriatootmine. Soome kaitseministeeriumi ja Patria vahel allkirjastatud eellepingu kohaselt tellib Soome programmi raames 160 uut soomustransportööri. Rootsi on ametlikult teatanud soovist liituda programmiga ning teeb selleks ettevalmistusi.

Patria esindaja sõnul on 6x6 soomukiprogrammi vastu huvi tundnud ka teised riigid ning osalevate riikide vastastikusel nõusolekul on uutel riikidel võimalik programmiga ka edaspidi liituda.

Patria on rahvusvaheline tehnoloogiatootja ja elutsüklihalduse pakkuja riigikaitse-, julgeoleku ja lennundussektoris. Patria tegutseb Soomes, Rootsis, Norras, Belgias, Eestis, Lätis ja Hispaanias ning ühtekokku töötab ettevõttes 3000 inimest. Patria kuulub 50,1-protsendilise osalusega Soome riigile, teine osanik on Norra ettevõte Kongsberg Defence.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles