Viikingid, vägivald ja reetmine – mis saaks valesti minna!

Copy
ETV2 neljaosalise sarja «Salme viikingid» keskmes on kaks Saaremaalt Salmelt avastatud 8. sajandi skandinaaviapärast laevmatust. 
ETV2 neljaosalise sarja «Salme viikingid» keskmes on kaks Saaremaalt Salmelt avastatud 8. sajandi skandinaaviapärast laevmatust. Foto: Mari-liis Nellis/Err

Möödund aasta detsembris tuli ETV2s ekraanile neljaosaline sari «Salme viikingid», mille keskmes on kaks Saaremaalt Salmelt avastatud 8. sajandi skandinaaviapärast laevmatust. Esmaeetris vaatas iga sarja osa ligi 40 000 vaatajat. Kuigi need laevmatused on kahtlemata erakordne leid rahvusvahelises kontekstis ja minevikul põhinev lavastuslik dokumentaal pigem uudne žanr Eestis, pole teos meedias eriti vastukaja tekitanud. Arheoloogidena tahame tunnustada filmi tegijaid ja selles osalejaid ning soovitame seda kindlasti vaadata.

2008. aastal leiti Saaremaalt Sõrve poolsaarelt kaks laeva, kust järgnevate uuringute käigus avastati 41 vägivaldselt surnud mehe, kuue koera ja kahe jahikulli jäänused ning ligikaudu 2000 eset. Filmis saavad sõna nii matuseid uurinud teadlased kui ka visualiseeritakse olemasolevatest tõlgendustest lähtudes «Salme viikingite» lugu. Ehkki maetud polnud kohalikud Salme mehed, vaid pärit Kesk-Rootsist, aitab film kindlasti tutvustada eelkõige siinset ajalugu ja arheoloogiapärandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles