Rambivalgusest eemal toimuvas sotsiaaldemokraatide siseheitluses otsitakse erakonnale uut naeratavat nägu, mis partei tõusule viiks, ning võtmekohana nähakse kannapööret oma sõnumite kuuldavaks tegemisel. Veel viimast nädalat erakonda tüüriva Indrek Saare sõnul sõltub palju sellest, kas inimene on karismaatiline või mitte.

Veel kümmekond aastat tagasi stabiilse 20-protsendilise toetusega partei langustrend on olnud järsk ja ühene. 2019. aasta riigikogu valimiste järel on nende toetusreiting harva ületanud kümne protsendi piiri ning saadikute arv riigikogus on hiilgeajaga võrreldes poole väiksem.

Laupäeval selgub, kas 2023. aasta riigikogu valimisteks saab erakonna populaarsuse taastamise oma õlule Riina Sikkut või Lauri Läänemets. Mõlemad kandideerisid erakonna juhiks ka kaks aastat tagasi, siis võitis Indrek Saar ning talle järgnes Läänemets. Seekordne heitlus tõotab tulla põnev ja tasavägine. Sikkutit toetavad mitmed erakonna veteranpoliitikud, nagu Jevgeni Ossinovski, Marina Kaljurand ja Eiki Nestor; Läänemets on aga saanud mitme väiksema piirkonna toetuse.

«Kuna mõlemal kandidaadil on oma tugevad küljed, arvan, et vahe erakonna esimehe häältesaagis ei saa olema kuigi suur,» ütles endine parlamendi spiiker Eiki Nestor.

Kommentaarid (7)
Copy