Estonia katastroofist valmib rahvusvahelises koostöös draamasari

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kuupäev teadmata, 90ndad, alates 1995
Parvlaev "Estonia" visiir
Kuupäev teadmata, 90ndad, alates 1995 Parvlaev "Estonia" visiir Foto: Toomas Volmer

Kaheksaosalise draamasarja filmimist alustatakse mais ning esilinastust plaanitakse juba sügisel. Sarja eelarve küündib Yle teatel omasuguste mahukaimaks - kuni 15 miljoni euroni. 

Sel kevadel algavad Soome, Rootsi, Eesti ja Belgia koostöös telesarja «Estonia» võtted. Draamaseriaal jutustab parvlaeva Estonia uppumisest ning sellele järgnenud kolme riigi, Eesti, Soome ja Rootsi ühise uurimiskomisjoni tööst. 

Eesti poolt on suurprojekti kaasatud stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis, filmikunstnik Matis Mäesalu, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Kaire Hendrikson, casting-direktor Piret Toomvap-Schönberg, režissööri 1. assistent Ralf Siig ja mitmed teised. Teleseriaali arendust toetas ka Eesti Filmi Instituut.

Seriaali võtted algavad Soome (Fisher King), Eesti (Amrion), Rootsi (Kärnfilm) ja Belgia (Panache Productions) koostöös. Seriaal vaatleb õnnetuse asjaolusid läbi erinevate tegelaskujude – lugu algab päästjatega merel ning liigub laeva meeskonnaliikmete ja reisijateni. Oma lugu on rääkida pääsenutel, pereliikmetel, poliitikutel ja ajakirjanikel. Seriaali lõpposas näeme uurimiskomisjoni lõppraportit ning vastukaja sellele.

Eesti-poolne produtsent Riina Sildos kirjeldas, et jutustuses on eesmärgiks võetud äärmuslike olude mõju inimloomusele. Niisamuti rõhutakse ka lootusetusele ja sellega seotud inimlikkusele.

Estonia hukk puudutas eeskätt kolme riiki – Eestit, Soomet ja Rootsit – ning seetõttu koosneb ka seriaali meeskond just nende maade kirjutajatest ja ekspertidest. «Niivõrd tundliku teema käsitlemine peab toimuma tasakaalustatult ja lugupidavalt ning kunstiliselt haaravalt, aga samaaegselt silmas pidades ka rahvusvahelist auditooriumi,» rääkis Sildos. «Usume, et see on võimalik vaid kõigi kolme riigi tegijate ühise nägemusena. Samuti on oluline mainida, et Eestil poleks üksinda niivõrd mastaapse seriaaliprojekti arendamine võimalik ja see saaks toimuda vaid kaastootjana nagu antud juhul Soomega,» lisas ta. 

Parvlaev Estonia uppus 28. septembril 1994. aastal ning viis märga hauda 852 inimest. Laevahukust pääses eluga 137 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles