Sutt: Euroopa Liidu standardid ei tohi innovatsiooni pidurdada

BNS
Copy
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt. Foto: Madis Veltman

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti (RE) sõnul on Euroopa Liidul tervikuna võim kehtestada standardeid, mis mõjutavad tootmist üle maailma, seetõttu peaks Euroopa seda mõjuvõimu ära kasutama, et soodustada uute, jätkusuutlike ja innovaatiliste lahenduste välja töötamist, mitte seda pidurdama.

Euroopa Komisjon avalikustab kolmapäeval Euroopa Liidu standardiseerimise strateegia.

«Peame leidma tasakaalu innovatsiooni ning turuolukorra ennustatavuse vahel. Väga oluline on, et standardite väljatöötamisse oleks kaasatud tööstus, kes on kõige teadlikum niinimetatud päris maailma arengutest. Hiinaga konkureerimiseks peame tooma turule parimad tooted ja teenused ning Euroopas välja töötatud standardid muutuvad rahvusvahelisteks standarditeks vaid siis, kui need on innovaatilised,» ütles minister pressiteates.

Minister Sutt kohtus esmaspäeval Brüsselis Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestageriga, et arutada Euroopa Liidu (EL) digiteemade seisu ning vahetada mõtteid siseturu ja tööstuse teemal.

Sutt ja Vestager rääkisid ka ELi ühtse küberüksuse (Joint Cyber Unit) loomisest. Eesti ettepanek on seada küberturvalisuse investeeringutele kindel sihttase, et tagada valdkonnale ohupildile vastav ja jätkusuutlik rahastus. Vestageri sõnul haakub see ettepanek hästi uue ELi standardiseerimise strateegiaga, mis näeb ette, et standardimisest peab saama ELi uute strateegiliste eesmärkide oluline osa, mis toetab strateegilist sõltumatust ja tehnoloogilist suveräänsust.

ELi digiidentiteedi ehk e-ID arengutest rääkides rõhutas Sutt piiriüleste kasutusjuhtude olulisust. «Inimene ei pea enam töötama ja elama samas riigis. Sellisel juhul on oluline, et ta saaks oma koduriigiga suhelda ja kasutada teenuseid igas ELi liikmesriigis, olgu selleks juhiload või ravimi retseptid. Pandeemia on andnud digipöördele tugeva tõuke ja loodan, et Prantsusmaa suudab eesistumise jooksul neid teemasid jõudsalt edasi viia,» lisas Sutt.

Teisipäeval osaleb ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Prantsusmaal Lensis konkurentsivõime ministrite mitteametlikul kohtumisel, kus arutatakse, kuidas vähendada Euroopa Liidus tarneahelate ja toorainete strateegilist sõltuvust kolmandatest riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles