Alar Karis: rahulepingu põhimõtted on erilise rõhuga ka nüüd, kui julgeolekut püütakse ähvardustega muuta (7)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Alar Karis asetas pärja Vabadussõja võidusambale.
Alar Karis asetas pärja Vabadussõja võidusambale. Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis kirjutas Tartu rahu aastapäeval ühismeedias, et rahulepingus sõnastatud põhimõtted kõlavad päevakohaselt ka 102 aastat hiljem. 

«2. veebruaril 1920 sõlmitud Tartu rahuleping Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel sõnastas põhimõtted, mis kõlavad päevakohaselt ka 102 aastat hiljem,» sõnas Karis.

Ta selgitas, et päevakohasus on erilise rõhuga nüüd, kui Euroopa julgeolekut proovitakse muuta ultimaatumite, ähvarduste ja väljapressimistega. «Nimelt on Tartu rahulepingu läbiv mõte, et igal riigil on õigus ise oma valikud teha ja teistel ei saa olla õigust neid suunata.»

«Pannes täna pärja Vabadussõja võidusambale, meenutame tänulikkusega Eesti sõdureid, kelle vaprus tõi meile võidu sõjaväljal, Eesti diplomaate, kes tõid meile rahulepingu ning liitlasi, kes tulid noorele vabariigile toeks ja aitasid meil võita.»

President lisas, et meenutagem kõiki, kes uskusid Iseseisvusmanifesti sõnu, et Eesti seisab lootusrikka tuleviku lävel, kus võib vabalt ja iseseisvalt oma saatust kujundada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles