Süüdimõistev otsus surmasõitja üle võib õigussüsteemi pea peale keerata (7)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Lääne ringkonnaprokuröri Rainer Amuri (esiplaanil) soov mõista surmaaavarii põhjustaja süüdi mõrvas võib tuua kaasa kaugeleulatuvad tagajärjed. 
Lääne ringkonnaprokuröri Rainer Amuri (esiplaanil) soov mõista surmaaavarii põhjustaja süüdi mõrvas võib tuua kaasa kaugeleulatuvad tagajärjed. Foto: Margus Ansu

Riigikohtus arutlusel olev Saaremaa surmaavarii põhjustaja Andres Reinarti kriminaalasi ei puuduta ainult ühe vangis istuva mehe saatust, vaid see võib tuua kaasa suured muudatused kogu Eesti kriminaalmenetluses. Juhul, kui riigikohus asub Pärnu maakohtuga samale seisukohale ja leiab, et Reinart tuleb tunnistada süüdi mõrvas, luuakse pretsedent, millel võivad olla kaugeleulatuvad tagajärjed.

Pärnu maakohus mõistis Reinarti süüdi mõrvas, kuid ringkonnakohus tühistas otsuse ja mõistis ta süüdi hukkunutega liiklusõnnetuse põhjustamises. Prokurör kaebas selle otsuse edasi riigikohtusse.

Lääne ringkonnaprokurör Rainer Amur ütles riigikohtu istungil, et arvestades Andres Reinarti käitumist 11. jaanuaril 2020 enne õnnetust, oli tal õnnetuse tagajärgede ehk kolme inimese surma suhtes kaudne tahtlus. Prokuröri sõnul tekkis Reinartil kaudne tahtlus tappa hetkel, kui ta otsustas vahetult enne liiklusõnnetust sõita purjuspäi suure kiirusega vastassuunavööndis pimedasse kurvi, kus ta ei teadnud, kas talle tuleb keegi vastu või mitte. «Ükskõiksus on see, mille puhul me räägime kaudsest tahtlusest. Reinartil oli ükskõik, kes seal kurvi taga on, ta jättis selle saatuse hooleks,» ütles Amur.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles