Eesti keelab Valgevenest pärit mineraalõlide transiidi

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Valitsus kehtestab riikliku sanktsiooni Valgevenest pärit mineraalõlidele.
Valitsus kehtestab riikliku sanktsiooni Valgevenest pärit mineraalõlidele. Foto: Remo Tõnismäe

Valitsus kehtestab riikliku sanktsiooni Valgevenest pärit mineraalõlidele. Riiklik sanktsioon kehtestatakse Valgevenest pärit kivisöe baasil valmistatud mineraalõlidele ehk kaubagrupile 2707, mis ei kuulu Euroopa Liidu kehtestatud sektoripõhiste sanktsioonide alla ja mille transiit on seni olnud Eesti kaudu võimalik.

Naftatoodetele kehtestas EL sanktsioonid 2021. aasta juunis, kuid statistikaameti andmetel kasvas kaubagrupp 2707 import Eestisse 2020. aasta novembrist.

«Meie põhimõtted välispoliitikas ja kodumaal peavad olema kooskõlas,» rõhutas peaminister Kaja Kallas (RE).

Tema hinnangul ei saa Eesti eriti praeguses julgeolekuolukorras lubada mingeid lünki ega ebakõlasid. «Sellest sõltub nii sanktsioonide mõjusus Lukašenka režiimile kui ka meie endi rahvusvaheline usutavus ja sõnaõigus,» selgitas Kallas. 

«Valitsuse tänane otsus kehtestada Eestis lisaks Euroopa Liidu sanktsioonidele ka täiendav sanktsioon Valgevenest pärit õlitoodetele parandab suure lünga. Juhime sellele lüngale tähelepanu ka rahvusvaheliselt – Eesti teeb ettepaneku, et sellele kaubagrupile kehtestataks sanktsioon kogu Euroopa Liidus ning tõstatan selle küsimuse ka homme Balti peaministrite kohtumisel.»

Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) tõdes, et Eesti ja Euroopa Liit on kehtestanud Valgevene võimudele ja ametiisikutele ulatuslikud sanktsioonid vastusena rasketele inimõiguste rikkumistele, oma naabrite suhtes toime pandud hübriidrünnakule ning riiklikule lennukikaaperdamisele.

«Nende piirangute kõrval on Balti riikides ja mujal äratanud põhjusega tähelepanu ning pahameelt suuremahuline piirangute alla käivate kaupadega sarnaste veoste transiit. Seetõttu on ainuvõimalik lahendus viia piirangute sisu selliste vedude keelamise abil sanktsioonide mõttega kooskõlla,» selgitas ta.

Kuna Valgevene riigile pole kehtestatud täielikku embargot, siis on Liimetsa sõnul alati kaupu ja inimesi, mis kehtivate sanktsioonide all ei ole. «Seepärast peame ka Balti riikide ja Euroopa Liidu tasandil jälgima, et olemasolevad sanktsioonid oleksid igal ajahetkel asjakohased ning toimiksid võimalikult eesmärgipäraselt,» lisas ta.

Maksu- ja tolliamet teeb sanktsioonide, sealhulgas Valgevene sanktsioonide järelevalve tagamiseks põhjalikku kaupade kontrolli. Proove võetakse ka koodiga 2707 deklareeritud kaubast. MTA laborianalüüs ei näita, et tegemist oleks kivisöeõli asemel naftaõli transiidiga. MTA sõnul pole koodidega trikitatud. Valgevenest pärit kaupadele tehakse rohkem pistelisi kontrolle ja nende käigus pole rikkumisi tuvastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles