Terviseamet lubab karantiinis tervishoiutöötajad varem tööle tagasi

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Haigla koroonaosakond.
Haigla koroonaosakond. Foto: Tairo Lutter

Omikrontüve laia levikuga on haiglates ka meedikute nakatumisi. Otsiti lahendust, kuidas seda tööjõupuudust haiglates vähendada. Nüüd lubab terviseamet Covid-19 tõttu karantiinis viibivatel tervishoiutöötajatel esmaspäevast naasta tööle enne karantiini lõppu. 

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma selgitas, et omikrontüve põhjustatud haigust põetakse üldjuhul kiiremini ja kergemalt, mis annab ametile veendumuse, et haiglate ja tervishoiuasutuste toimepidevuse tagamiseks olukorras, kus töötajaid napib, võime anda töötajatele võimaluse tööle naasta enne karantiiniperioodi lõppu.

«Tingimuseks on see, et tööandja on võimalikud kaasnevad riskid  põhjalikult läbi mõelnud ja kaalunud ning töötajal ei ole viimase 24 tunni jooksul esinenud palavikku, haiguse sümptomid on taandumas ning kuni täieliku tervenemiseni kantakse FFP2/FFP3 respiraatorit,» lisas ta. 

Koroonaviiruse omikrontüve kiire levikuga on kasvanud Covid-19 haigestumise tõttu karantiinis viibivate tervishoiuasutuse töötajate arv.

Veel ühe uue teemana ei soovita amet esmaspäevast enam positiivsete antigeeni kiirtestide kinnitamist PCR-testiga.

Samamoodi ei soovita terviseamet minna PCR-testi tegema inimestel, kellel on eelnevalt olnud teadaolev kontakt Covid-19 haigestunuga ja sellele järgnevalt on tekkinud Covid-19 haigusele viitavad sümptomid. «Sellisel juhul tuleks haigel jääda koju ja vajadusel pöörduda perearsti poole töövõimetuslehe avamiseks. PCR-test ei ole haigestumise kinnitamiseks tingimata vajalik,» rääkis Härma.

PCR-testimine jääb kättesaadavaks veebruari lõpuni, kuni selgub, millal kaob vajadus PCR-testimise järele siseriikliku sertifikaadi saamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles