FOTOD JA VIDEOD Mailis Reps ennast kohtus süüdi ei tunnistanud (33)

Copy

Harju maakohtus algas esmaspäeval kohtuprotsess omastamises ja kelmuses süüdistatava keskerakondlasest endise haridus- ja teadusministri Mailis Repsi üle. Pärast süüdistuse ettelugemist ütles Reps, et süüdistus on talle arusaadav, kuid süüdi ta ennast ei tunnista.

Reps ei soovinud enne istungit ajakirjanikele kommentaare anda.

Kommentaare ei andnud Reps ka istungilt lahkudes.

Istungi alguses tegi Repsi kaitsja Andri Rohtla taotluse jätta 28. veebruariks kavandatud istung ära, kuna selleks ajaks on tema lastele broneeritud arstiaeg. Kohus rahuldas selle taotluse.

Ministeerium nõuab tsiviilhagis Mailis Repsilt lapsehoidjatasu ja autoliisingut

Kannatanu ehk haridus- ja teadusministeeriumi esindaja, vandeadvokaat Marko Kairjak ütles oma avakõnes, et tsiviilhagi lähtub loogikast, mille järgi oli Mailis Repsil pädevus otsustada ministeeriumi vara üle, samal ajal oli tal kohustus tagada ministeeriumi vara heaperemehelik kasutamine. «Seda kohustust on Reps rikkunud ja põhjustanud sellega Eesti Vabariigile kahju,» ütles Kairjak. Kokku nõuab ministeerium oma hagis Repsilt 118 819,77 eurot.

Tsiviilhagi esimesed kolm episoodi on kattuvad süüdistuse osaga ehk konkreetsed kahjud, mis on seotud Repsi sünnipäevapeo korraldamisega 13. jaanuaril 2020, ministeeriumi kütusekaardiga tankimisega ning Rally Estonia külastamisega, mille puhul kattis ministeerium osaliselt Repsi kulud. Kairjak ei toonud iga episoodi puhul summat välja, kuid näiteks kütusekaardiga tankimise puhul on kahjunõue 120 eurot ja 32 senti.

Kolm ministeeriumi kahjunõuet on oluliselt suuremas ulatuses.

«Reps oli andnud korralduse ministeeriumi töötajatel oma laste transportimiseks, hoidmiseks ja abistamiseks. Ühegi töötaja töölepingust ei tulenenud sellist kohustust. Seega ei olnud see nende tööülesanne. Nad täitsid ülesandeid, kuna käsu andja oli neist positsioonilt kõrgemal asuv isik,» märkis Kairjak.

Tema sõnul hoidis Reps sisuliselt kokku lapsehoidja tasu 1000 eurot kuus. Arvestades, et minister hoidis aastatel 2017-2020 ministeeriumi töötajate tööjõu arvelt kokku 1000 eurot kuus, taotleb Kairjak 44 kuu eest kokku hoitud lapsehoidja tasu üle 70 000 euro.

Ametiauto erahuvides kasutamise eest taotleb Kairjak 40 507 euro hüvitamist. Ministeerium soetas 2017. aastal 61 000 euro eest Mercedes Benzi sõiduki. Kairjak lähtub eeldusest, et selle autoga võidi päevas mitme tunni vältel transportida lapsi.

«Kannatanu lähtus arvutusest, et sisuliselt on hoitud kokku auto pidamise kulud ehk liisingutasu ja jooksvad kulud, nagu kütus ja hooldus. Arvestasime kokku autoliisingu kulud ja jagasime selle kahega. Oleks liiga kulukas hakata kokku arvutama, kui palju iga päev seda autot isiklikuks otstarbeks kasutati, seega arvestasime, et poole ajast kasutati autot ministeeriumi töö huvides. Jõudsime arvestuseni 40 507 eurot ehk kolme aasta jooksul kokku hoitud liising ja hooldustasu jagatud kahega,» ütles Kairjak.

Repsi koju ministeeriumi rahade eest soetatud kohvimasina Jura eest hüvitise arvestamisel võttis Kairjak aluseks keskmise tarbijakrediidi tingimused, mille järgi oleks turutingimustel sellise kohvimasina koju soetamine läinud maksma 1560,8 eurot.

Kokkuvõtteks palus Kairjak nendest andmetest lähtudes mõista Repsilt haridus- ja teadusministeeriumi kasuks omal äranägemisel hüvitis.

Kannatanu esindaja lähtub samadest tõenditest millele tugineb süüdistus. Lisaks on Kairjak lisanud tsiviilhagile kaks täiendavat tõendit

«Kavatseme tugineda ka kaitsjate poolt esitatud tõenditele, nagu kirjavahetus ja muud andmed. Need tõendid võivad tegelikkuses toetada hoopis tsiviilhagi,» lausus Kairjak.

Mailis Reps ei olnud tsiviilhagiga nõus. «Lugupeetud kohus, ma ei pea seda tsiviilhagi põhjendatuks ja loodan, et see asi saab üsna kiiresti selgeks,» lausus Reps. Ka Repsi kaitsja, advokaat Andri Rohtla nimetas hagi põhjendamatuks ja palus kohtul jätta see rahuldamata.

Prokuratuur kutsub kohtuprotsessile 30 tunnistajat

Riigiprokurör Denis Tšasovskih ütles oma avakõnes, et Mailis Repsile süüks pandav kuritegu koosneb seitsmest osateost - omastamine kolmest ja kelmus neljast osateost.

«Osategusid ühendavad sellised asjaolud, nagu ajalis-ruumiline lähedus ja asjaolu, et need oid toime pandud endise ministri poolt tema ametisoleku ajal. Kõik teod olid suunatud kindla kannatanu ehk haridus- ja teadusministeeriumi vara vastu. Nii kelmuse kui omastamise osateod kuuluvad olemuslikult kokku, kuid erinevus on selles, et osad teod olid toime pandud ametnike eksitusse viimise teel. Et parandada oma majanduslikku seisu, lõi ta teistele ametnikele asjaoludest vale ettekujutluse,» ütles prokurör.

Tšasovskih märkis, et endine minister Reps pani oma teod toime kevadest 2017 kuni novembrini 2020, pöörates ministeeriumi töötajate tööd ümber oma eraisiku vajadustest lähtudes.

«Ta korraldas jaanuari 2020 ministeeriumi ruumides juubelisünnipäevapeo mitte enda, vaid ministeeriumi kulul. Kelmusest rääkides, viis ta ministeeriumi töötajad eksitusse, et maksta kinni enda lapse välislähetuses kaasa reisimise kulud ja kohvimasina soetamise 2019. aasta kevadel. Jaanuaris 2020 lasi ta ministeeriumil maksta kinni restorani arved. Sügisel 2020 lasi ta ministeeriumil kinni maksta autoralli võistluse külastamise kulud,» loetles prokurör.

Prokuratuur plaanib kohtuliku arutelu käigus kuulata 30 tunnistajat, nende seas ministri autojuhid, nõunikud, abid ja muud ministeeriumi töötajad.

«Kuulame üle ka kannatanu esindaja. Kuna süüdistatav kohtueelses menetluses ei soovinud ütlusi anda, siis kahtleb prokuratuur, kas Reps soovib kohtuistungil ütlusi anda. Kohtulikku uurimist kavatseb prokuratuur alustada kirjalikest tõenditest,» lausus ta.

Tšasovskihi sõnul on tal olemas kuue köite jagu kirjalikke tõendeid.

«Kui kohus leiab et minister suhtus hooletult vara kasutamisse, peab kohus välja selgutama, kas ta sai aru oma tegude keelatusest. Repsil oli pädevus otsustada ministeeriumi vahendite kasutamise üle. Ta oli vastutav eesmärgipärase vara käsutamise eest,» lausus Tšasovskih.

Kaitsja: ükski Repsi tegu ei olnud ebaseaduslik

Repsi kaitsja, advokaat Andri Rohtla ütles oma kaitsekõnes, ükski Repsi tegu ei olnud ebaseaduslik, vaid need olid seotud kas tema ametiülesannetega või ministeeriumi töö korraldamisega.

«Ministri töö on kohtuda asutuste, organisatsioonide ja huvigruppidega ning osaleda aktiivselt valitsuse töös. Selle rolli täitmine on töö tegemine. On oluline aru saada ministri töö tegelikust ulatusest ja selle vormidest. Kõik episoodid on seotud eelnevaga. Süüdistus on üles ehitatud sellele et Reps kasutas haridus- ja teadusministeeriumi vara viisil, mida süüdistaja peab ebasobivaks. Selle asemel, et keskenduda tervikpildile, on prokuratuur keskendunud seosetult teatud episoodidele,» ütles Rohtla.

Kaitsjad kutsuvad 59 tunnistajat

Kaitsjad on kutsunud kohtuprotsessile 59 tunnistajat, nende seas on endiseid ja praeguseid ministreid, õiguskantsler, riigikontrolör ning endine ja praegune riigisekretär.

Kui Repsi kaitsja vandeadvokaat Paul Keres ütles jaanuari alguses eelistungil, et soovib kutsuda tunnistusi andma 40 tunnistajat, siis hiljem kasvas kutsutute hulk 59 inimeseni.

Prokurör Denis Tšasovskih ei olnud nii suure tunnistajate hulgaga nõus, väites, et tegemist on kaitsjate taktikaga venitada kohtuprotsessi. Ta tegi taotluse mitte lubada kutsuda kaitsjatel nii palju tunnistajaid, kuna mitmel juhul ei ole tunnistaja isik kriminaalsüüdistuse sisuga kuidagi seotud.

Kohtunik Märt Toming otsustas siiski lubada kaitsjatel kutsuda kohtuprotsessile tunnistusi andma kõik 59 tunnistajat.

Kohtuprotsessile on kutsutud tunnistusi andma Keskerakonna esimees ja riigikogu spiiker Jüri Ratas, õiguskantsler Ülle Madise, riigikontrolör Janar Holm, riigisekretär Taimar Peterkop, endine riigisekretär, praegune riigikohtunik Heiki Loot, sotsiaalministeeriumi endine kantsler Marika Priske, endine hardusminister Jaak Aaviksoo, riigihalduse minister Jaak Aab, endine kultuuriminister Anneli Ott, majandus- ja kommunikatsiooniministetr Taavi Aas, endine siseminister Mart Helme ja kultuuriminister Tiit Terik.

Milles prokuratuur Mailis Repsi süüdistab

Reps pani toime omastamise, kuna andis ministrina ministeeriumi töötajatele korraldusi oma lastega seotud ülesannete täitmiseks.

Reps kasutas ministeeriumi kütusekaarti ebaseaduslikult ja kattis ministeeriumi ruumides oma sünnipäeva pidamisega seotud kulutused ministeeriumi rahast.

Reps pani toime kelmuse, viies koju ministeeriumi kohvimasina.

Ministeerium tasus Repsi perekonnaliikme lennukulud, maksis vabaajaüritusega seotud transpordi ja majutuse ning Repsi restoranis tähistatud juubelisünnipäeva eest. ​

Süüdistuse kohaselt kattis Mailis Reps ministeeriumi vahenditest isiklikke kulutusi umbes 7500 euro eest.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles