Peep Peterson: kolmandatest riikidest pärit võõrtööjõud pidurdab palgatõusu

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Peep Peterson kinnitas, et ametiühingute keskliidu jaoks on ennekõike oluline siiski Eesti tööliste heaolu.
Peep Peterson kinnitas, et ametiühingute keskliidu jaoks on ennekõike oluline siiski Eesti tööliste heaolu. Foto: Postimees

Sise- ning majandusministeerium on jõudnud kokkuleppele välismaalaste seaduse muudatusettepanekutes. Eesmärk on soodustada välistööjõu toomist Eestisse, võimaldades värvata Euroopa Liidu välistest riikidest töötajaid. Ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson (pildil) ütles Postimehe otsesaates, et näiteks Soomel, Rootsil ja Taanil on samuti olnud hetki, kus töökäsi on puudu, seega on võõrtööjõud ka Eestisse tulnud selleks, et jääda.

«Ametiühingute keskliidu asi on hoolitseda, et me ei seda ei kardaks. Inimeste palgad ei jää sellepärast kängu. Nad ei pea harjuma halvemate töötingimustega ega tegema ületunde. Meie jaoks on Eesti inimesed ikkagi põhifookus,» kinnitas ta.

Petersoni sõnul ütlevad paljud tööandjad, et nad ei suuda leida Eestist töötegijaid. «Ametiühingud leiavad, et vahel aitaks palgatõus või tööaja parem planeerimine ja võib-olla vaadatakse liiga kergesti üle piiri,» märkis ta.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kardab, et see muudatus hakkab palgataset alla suruma. Keskliidu esimees nentis, et sellel hirmul on mõningane alus. «Eesti Pangas tuli ettekandmisele üks Norra uuring. Vastab tõele, et neis valdkondades, kuhu välistööjõudu sisse toodi, tõusid palgad kaks korda aeglasemalt kui ülejäänud sektorites. Ei langenud, tõusid edasi, aga aeglasemalt,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles