Karis kohtus Putini-kriitilise Vene ajakirjanikuga: Muratov teab, mida tähendab vabaduse piiramine (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Dmitri Muratov ja Alar Karis.
Dmitri Muratov ja Alar Karis. Foto: Mattias Tammet/Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis kohtus Kadriorus Venemaa nimeka ajakirjaniku ja Nobeli rahupreemia laureaadi Dmitri Muratoviga.

Riigipea tõdes, et autoritaarsed olud ja nendega kaasas käiv hirm võivad ajakirjanduse võimu oluliselt kärpida ning selle kõige kiuste sõltumatuse säilitanud ajakirjandust iseloomustab siis ülim meelekindlus ja professionaalsus.

Eesti riigipea avaldas tunnustust Dmitri Muratovi juhitavale sõltumatule väljaandele Novaja Gazeta, millel on Venemaal miljonid lugejad ning 12 piirkondlikku väljaannet, ent mis on jäänud vaba ajakirjanduse üheks viimaseks kantsiks Venemaal.

«Dmitri Muratov teab, mida tähendab vabaduse piiramine ning sellises piiratuses töötada ajakirjanikuna. Ajakirjandus peab otsima tõde ja tõukama eemale valet. Tõe otsimine nõuab kodanikujulgust ja isegi mehisust, eriti ühiskonnas, kus valitsus toetub oma inimestega suheldes valedele või pooltõdedele. Muratov ja tema kolleegid Novaja Gazetas on mehised ajakirjanikud,» sõnas president Karis.

Riigipea avaldas tunnustust Muratovi julgele ja täpsele sõnavõtule Nobeli rahupreemia üleandmisel mullu detsembris Oslos. Kõnes hoiatas Dmitri Muratov maailma kaldumise eest diktatuuride poole ning selgitas, et on tekkinud kujutelm, nagu saaks progressi olla ilma vabaduseta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles