Kui varasemate aastate andmed näitavad, et fentanüülid on põhjustanud kuni 80 protsenti Eesti narkosurmadest, siis praegu on nende osakaal langenud neljandiku kuni kolmandikuni, märgib Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Rait Pikaro. Samas näitab elu tema sõnul, et kui ühe narkoaine kättesaadavus on piiratud, otsivad tarvitajad alternatiive.

Isotonitaseen, tänaval tuntud ka kui ISO ja Sobaka (koer vene k – toim), on ülimalt kange sünteetiline opioid. Ehkki alguses töötati aine välja valuvaigistiks, ei andnud Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) aine turustamiseks selle väga sõltuvust tekitava toime ning surmavate järelmõjude tõttu kunagi luba.

Kanguselt ületab ISO morfiini kangust 60 korda ja on palju tugevam kui fentanüül. Ehkki politsei töö tulemusena on paljud suured fentanüüliga äritsenud grupeeringud likvideeritud ning seni surma külvanud fentanüül on turult peaaegu kadunud, on ISO hakanud tarvitajate seas üha jõulisemalt kanda kinnitama. Kuid selle niivõrd suur kanguse erinevus fentanüülist teebki aine väga ohtlikuks, sest üledoosiks piisab juba mikrokogusest.

Kommentaarid (2)
Copy