ARUANNE LUGEJALE Eriliste toimetuste juhid: Postimees on mõtestav, mõjukas, demokraatia garant (5)

Postimees
Copy
Postimehe toimetus Tallinnas Fahle kvartalis. 
Postimehe toimetus Tallinnas Fahle kvartalis. Foto: Konstantin Sednev

Postimehe viie toimetuse juhid tutvustavad oma tegemisi ja seavad sihte tulevikuks.

«Fookus» on analüütilisele lugejale

Martin Ehala 
Martin Ehala Foto: Eero Vabamägi

Martin Ehala

arvamustoimetuse juhataja:

Postimehe rubriik «Fookus» koondab ühe valdkonna analüütilised arvamuslood paarisküljele, täiendatuna infograafika, illustratsioonide ja toimetaja kommentaariga.

Praegu on «Fookusel» viis temaatilist valdkonda, igal oma toimetaja: «Võim ja julgeolek» (Meelis Oidsalu), «Majanduselu» (Erik Aru), «Rahvastikupoliitika» (Lea Danilson-Järg), «Keskkond» (Rein Kuresoo) ning «Haridus ja teadus» (Mihkel Kunnus).

Eesmärk on analüüsida süvitsi Eesti ees seisvaid strateegilisi küsimusi. Nii aitab «Fookuse» arutelu avalikkusel kujundada oma arvamust, et teha kaalutletud poliitilisi valikuid.

«Fookus» on 2017. aastal ilmuma hakanud «Meie Eesti» õigusjärglane, mis tõi väärtussõja kuumemal ajal suurte päevalehtede veergudele konservatiivse vaatenurga (mis seal tollal peaaegu täiesti puudus). «Fookus» jätkab «Meie Eesti» joont, pakkudes suurt arvamuste paljusust.

Eelmisel aastal on «Haridus ja teadus» hoidnud silma peal kõrghariduse rahastamisel. Samamoodi on püsiva tähelepanu all ühtne Eesti kool.

«Rahvastikupoliitika» alustas pärast paariaastast vahet taas eelmisel sügisel ja võtab luubi alla nii demograafilised analüüsid kui ka perepoliitika.

«Majanduselu» analüüsi all on olnud viimasel poolaastal inflatsioon ja energeetika. Sedavõrd, kuidas lähenevad valimised, on plaanis analüüsida Eesti maksusüsteemi ja selle võimalikku reformimist.

«Võim ja julgeolek» hakkas ilmuma selle aasta algul ning arvestades rahvusvahelist olukorda teemadest puudust ei tule ja liiga palju neile tähelepanu pöörata pole võimalik.

«Keskkond» on mullu käsitlenud vaheldumisi nii Eesti floora ja faunaga seotud üldhuviteemasid kui ka tõsiseid keskkonnateemasid metsandusest kuni kaevandamiseni.

Eesti kõige mõjukam kultuuritoimetus

Hendrik Alla 
Hendrik Alla Foto: Mihkel Maripuu

Hendrik Alla

kultuuritoimetuse juhataja:

Kui maailmas on üks koht, kus kuulatakse kõige rohkem head muusikat, loetakse parimaid raamatuid, nauditakse kunsti ning vaadatakse värskeimaid filme – ja mitte ainult kõike seda –, siis on see kultuuritoimetus.

Postimehe kultuuritoimetus on ilma liialdamata Eesti võimsaim. Me anname välja keskmiselt kaks lehekülge kultuuriuudiseid, arvustusi, intervjuusid ja muid artikleid igal argipäeval. Sellel lisandub veel Postimees Nädal laupäeviti, kus kultuuritoimetuse katta on tervelt kaheksa lehekülge. Sealt leiate kultuurisoovitused, nädala filmi, nädala telesarja, nädala plaadi ja Janar Ala võrratu «Aja augu».

Lisaks veel mahukam käsitlus sel teemal, mis praegu kultuuris kuum, topeltkülje visuaalset kultuuri ja kirjandusküljed, mida toimetab korüfee Alvar Loog. Lõpuks veel iganädalane Juurikas, mida toimetab humorist Mart Juur.

Kokku koostame, kirjutame ja tellime oma kaasautoritelt aastas ligi 1000 lehekülje jagu väärt kultuurilugusid. Lisaks meie endi vaieldamatule ajakirjanikutalendile on Postimehe kultuuritoimetuse kaasautorid Eesti kõige mõjukamad kultuurimõtestajad. Kogu see maht võimaldab meil sondeerida kultuuri kogu tema laiuses ja sügavuses, popkultuurist kõige peenemate klaaspärlimängude ja vandlitornideni.

Paberväljaande kõrval käib vilgas tegevus kultuuriportaalis kultuur.postimees.ee. Lisaks kõigile trükimaterjalidele ilmuvad siin filmisaade «Hendrik Alla liikuvad pildid» (mis jõudis sel nädalal 235. saateni) ja Tuuli Põhjakase videoprojekt «Nädala kultuuriuudised».

Niisiis on Postimehes Eesti kõige mõjukam kultuuritoimetus. Riigi toel ilmuvate kultuurilehtede, näiteks Sirbi või Müürilehe trükiarv on Postimehega võrreldes mikroskoopiline! Ning pange tähele, kogu Postimehe kultuuriajakirjandus tegutseb erakapitali toel, riigilt tuge saamata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles