USA kutsus Kanada võime üles rakendama meetmeid meeleavalduste lõpetamiseks (1)

Copy
Raskeveokid ja põllumajandusmasinad Emersoni piiripunkti tõkestamas.
Raskeveokid ja põllumajandusmasinad Emersoni piiripunkti tõkestamas. Foto: John Woods/Scanpix

USA kutsus neljapäeval Kanada võime rakendama meetmeid valitsusvastaste meeleavalduste lõpetamiseks, mida juhivad veokijuhid, kes on blokeerinud piiripunkte, teatas Valge Maja.

«Sisejulgeolekuminister Alejandro Mayorkas helistas oma Kanada kolleegidele ja kutsus neid üles kasutama föderaalseid volitusi selle olukorra lahendamiseks meie ühisel piiril ja pakkudes oma ministeeriumi täielikku tuge,» ütles üks kõrge riigiametnik.

«USA transpordiminister Pete Buttigieg rääkis samuti oma Kanada kolleegiga USA tarneahelate tähtsusest,» lisas ametnik.

Kanada veokijuhtide protest koroonareeglite vastu sulges Manitoba provintsis Kanada-USA piiripunkti, teatas neljapäeval politsei.

«Suure hulga autode ja põllumajandusmasinatega meeleavaldus blokeerib Emersoni piiripunkti. Ükski auto ei pääse läbi ei põhjast ega lõunast. Piiripunkt on suletud,» ütles politsei Twitteris.

Alberta ja Ontario olulised piiriületuspunktid on olnud protestide tõttu blokeeritud juba mitu päeva.

Protestijad on pealinnas Ottawas meelt avaldanud kaks nädalat. Olulise kaubanduskoridori, üle Detroiti jõe viiva Ambassadori silla, blokeerimisega on veokijuhid avaldanud märkimisväärset majandusmõju. Tavaoludes viivad veokid ühe päeva jooksul üle silla keskmiselt 323 miljoni USA dollari väärtuses kaupa.

Kanada ja USA kaubanduskojad ja tööstusorganisatsioonid on nõudnud Ambassadori sillal liikluse taastamist.

Kanada nõndanimetatud vabaduse konvoi asus teele riigi lääneosast, protestides vaktsineerimisnõude ja teiste koroonareeglite vastu USA ja Kanada piiri ületamisel, kuid viimasel ajal nõutakse üha rohkem ka valitsuse ja eelkõige peaminister Justin Trudeau tagasiastumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles