Eesti asub värskes maailma inimvabaduste indeksis kõrgel kohal (19)

Copy
Eesti lipud.
Eesti lipud. Foto: Erik Prozes / Postimees

Ameerika Ühendriikide mainekas mõttekoda Cato instituut paigutas värskes maailma inimvabaduste indeksis Eesti 165 riigi seas neljandale kohale.

Eesti on edukas igas indeksi poolt arvesse võetud kategoorias. Isiklike vabaduste tulemus on Eestil kümne palli skaalal 9,48, majandusvabaduste hindeks on 8,11 ning inimvabaduse tulemus on 8,91.

Võrreldes aastatel 2018-2019 koostatud tabeliga kerkis Eesti tabelis ühe koha võrra kohta ning on selgelt kõige edukam riik Ida-Euroopas - Leedu on tabelis 19., Läti 21. ning Tšehhi 23. kohal. Ülejäänud Ida-Euroopa riigid jäävad juba kaugemale.

Maailma inimvabaduste indeksi esikümme on järgmine – Šveits, Uus-Meremaa, Taani, Eesti, Iirimaa, Soome, Kanada, Austraalia, Rootsi ja Luksemburg. Kõige kehvem olukord on inimvanadusega Süürias, see riik paigutus tabelis viimasele, 165. kohale. Eelviimasel kohal on Venezuela ja sellele eelneb Jeemen.

Indeks võtab peamiste indikaatoritena arvesse õigusriigi põhimõtteid, turvatunnet, lisaks ka liikumis-, usu-, kogunemis-, omandi- ning väljendusvabadust, aga ka avaliku sektori suurust ning majandus- ja finantsregulatsioone.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles