Šveitsi valijad toetasid tubakareklaami keelustamist

Copy
Rahvahääletuse kampaaniaplakat.
Rahvahääletuse kampaaniaplakat. Foto: Valentin Flauraud/Scanpix

Šveitsi valijad toetasid pühapäevasel referendumil tubakareklaami pea täielikku keeldu, kuid ei hääletanud loomkatsete keelustamise poolt, selgus pärast lõplike tulemuste laekumist.

Ligi 57 protsenti valijaist ning 26 kantonist 16 toetasid muutuseid seni üpriski leebesse tubakaseadusesse.

«Oleme äärmiselt õnnelikud. Rahvas mõistis, et tervis on palju olulisem kui majandushuvid,» ütles ühenduse Šveitsi Liiga Vähi Vastu esindaja Stefanie De Borba pärast tulemuste selgumist AFP-le.

Kriitikute meelest on taolise piirangu seadmine aga küsitav.

Teine referendumiteema, loomkatsete keelustamine meditsiiniuuringutes, lükati ligi 80 protsendi häältega tagasi.

Tubakareklaamikeelu algatuse eesmärk on karmistada Šveitsi äärmiselt leebeid tubakaseadusi ning keelata tervist ohustavate toodete reklaam kohtades, kus alaealised võiksid seda näha, mis tähendab sisuliselt igal pool.

Erinevalt enamikust rikastest riikidest ei ole tubakareklaam Šveitsis praegu keelatud. Seda peetakse maailma suurimate tubakafirmade lobitöö teeneks, kel on Šveitsis peakorterid.

Praegu ei tohi tubakatooteid riigi tasandil reklaamida üksnes raadios ja televisioonis ega spetsiaalselt noortele suunatud reklaamides.

Mõnes kantonis on kehtestatud rangemad reeglid ja oodata on ka uut üleriigilist seadust, aga reklaamikeelukampaania algatajad kogusid piisavalt allkirju, et panna hääletusele kavandatavast palju rangem üleriigiline keeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles