Tsentristid küsisid vaktsiinipasside kaotamisele kinnitust Kuressaare haiglajuhilt (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Jaanus Karilaid ja dr Edward Laane koosolekul.
Jaanus Karilaid ja dr Edward Laane koosolekul. Foto: Keskerakond

Riigikogu Keskerakonna fraktsioonis toimus täna avalik koosolek teemal «Miks võiks koroonapassi kaotada ära kohe!». Kohtumisest võttis osa ka doktor Edward Laane, kelle juhtida on ülejäänud Eestiga võrreldes koroona neljandast lainest vähe pihta saanud Kuressaare haigla.

«Koroonapasside kaotamist takistab ainult psühholoogiline barjäär. Peame inimõigusi austama ning kindlustama, et vaktsineerimine on vabatahtlik ja inimeste teadlik otsus,» selgitas Laane koosolekul.

Laane sõnul ei hoia koroonapass enam ära nakatumist ja haiglaravi tõusu. Viirus levib saarel lokaalselt. «Meil on Saaremaal pandeemia asemel juba endeemia ehk viirus levib lokaalselt ja jääbki meie hulka,» sõnas ta esmaspäevasel koosolekul.

Haiglajuhi arvates tuleks rohkem rõhku panna vaktsineerimisele. «Vaktsineerimine on vajalik eelkõige riskigruppides - vanemaealiste ja kaasuvate haigustega inimeste hulgas.»

Saime kinnitust, et Keskerakonna poolt ühiskonnale antud sõnum koroonapassi kaotamise ja piirangute leevendamise kohta on end igati õigustanud, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid pärast koosolekut.

Saaremaal on neljandas laines võrdlemisi hästi läinud

Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande elaniku kohta on Saaremaal 4803. Madalamad näitajad on vaid Jõgeva- ja Valgamaal. Võrdluseks: kõrgeimad näitajad on Harju- ja Tartumaal, kus vastavad numbrid on 6901 ja 6614.

Terviseameti andmetel on Saaremaal esimese lõpetatud vaktsiinikuuriga hõlmatus 66,7%, millega ollakse maakondade arvestuses viiendal kohal.

Lääne märkis reedel Saarte Häälele, et Kuressaare haiglas on olukord stabiilne. «Covid-osakonnas on alla kümne patsiendi. Kuni me teist osakonda avama ei pea, pole vahet, kas osakonnas on haigeid üks või kümme,» lausus ta.

Samuti ei pidanud ta laialdast Covid-testimist otstarbekaks. «Me raiskame neli miljonit eurot nädalas testimise peale, aga kui palju on testitute hulgas riskigruppi kuuluvaid ehk vanuses 65+ inimesi? Mis selle rahaga kõik meditsiinis teha annaks,» selgitas ta kohalikule väljaandele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles