Eesti sõnum Ukrainale: meie diplomaate kodumaale ei too

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Efrem Lukatsky

Erinevalt paljudest lääneriikidest ei ole Eesti oma diplomaatidele edastanud soovitust või käsku Ukrainast lahkuda. Kaitseminister Kalle Laaneti (RE) sõnul on see eelkõige sõnum Ukrainale, et me ei toeta neid mitte ainult rahuajal, vaid ka siis, kui kriisiolukord ja sündmused peaksid pingestuma.

Laanet rõhutas, et iga iseseisev riik peab olemasoleva informatsiooni põhjal ise otsustama, kas riskid on piisavalt suured, et diplomaadid ja saatkondade töötajad koju tuua.

«Eestil on täna olemas otsus, et kedagi välja ei tooda ja saatkondi kinni ei panda,» lausus Laanet. «Kui sündmused peaksid eskaleeruma, siis on olemas plaan, kuidas tagada inimeste turvalisus.»

Sõjaline oht Eestile on praegu väike

Diplomaatide väljatoomisest veel enam on rahvusvahelises avalikkuses küsimusi tekitanud mitme lennuliini kinnipanek. Mõned uljamad on toimuvat tõlgendanud paradoksina: kui avalikus diplomaatias ähvardatakse Venemaad sõjalise rünnaku korral sanktsioonidega, siis veel enne nende kehtestamist saab hoopis ohvri staatuses Ukraina omamoodi sunnimeetmete tõttu kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles