Trudeau kasutab meeleavalduste lõpetamiseks erakorralisi volitusi (6)

Copy
Justin Trudeau.
Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld/Scanpix

Kanada peaminister Justin Trudeau kasutab nädalaid kestnud meeleavalduste lõpetamiseks erakorralisi volitusi, mis on riigis väga haruldane, teatasid esmaspäeval võimuesindajad ja meediakanalid.

Eriolukorra seadust on rahu ajal kasutatud vaid korra varem ja seda tegi Justin Trudeau isa 1970. aasta oktoobri kriisi ajal.

«Föderaalvalitsus on kasutanud eriolukorra väljakuulutamist, et täiendada võimude suutlikkust meeleavalduste ja nendega kaasnevate blokaadidega toimetulemiseks,» sõnas Trudeau pressikonverentsil.

Peaminister kinnitas samas, et sõjaväge praeguses etapis ei lähetata.

Võimudele antakse täiendavad volitused meeleavaldajate vahistamiseks, meeleavalduste rahastamise keelamiseks ja sõidukite arestimiseks, et protestijate loodud tõkked maha võtta.

Kanada föderaalpolitsei teatas esmaspäeval, et vahistas 11 meeleavaldajat pärast seda, kui Alberta provintsis toimuvate meeleavaldustega seoses avastati relvapeidik. Juhtum leidis aset piiriületuspunktis Kanada Alberta provintsi asula Couttsi ja USA Montana osariigi vahel. Relvapeidikust konfiskeeriti vintpüsse, käsitulirelvi, kuuliveste, matšeete ja suur hulk laskemoona, seisis avalduses.

Kanada «vabaduse konvoi» liikumine algas veokijuhtide protestist kohustusliku vaktsineerimise vastu USA ja Kanada vahelisel piiriületusel. Nüüdseks on konvoi nõudmised laienenud kõigi viirusepiirangute lõpetamisele ning paljud protestijad nõuavad ka Trudeau valitsuse tagasiastumist vaid viis kuud pärast valimisvõitu.

Sarnaseid väljaastumisi on olnud mitmel pool maailmas, näiteks Iisraelis, Hollandis, Prantsusmaal, Šveitsis, Austraalias ja Uus-Meremaal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles