Vabariigi aastapäeva paraadil on esmakordselt jalgsiüksusena reservväelased (1)

Copy
Iseseisvuspäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul.
Iseseisvuspäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Tairo Lutter

Eesti Vabariigi 104. aastapäeva paraad peetakse Tallinnas 24. veebruaril kell 12. Paraadil osalevad ka liitlased ja pärast paraadi saab tutvuda lahingutehnikaga.

Üksused rivistuvad 24. veebruaril Vabaduse väljakule kell 11.15. Paraadi võtab vastu president Alar Karis, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

Paraadist võtab osa üle 700 osaleja ja 21 ühikut tehnikat, kokku osaleb paraadil 28 lippu, 4 kompaniid, 12 rühma, 15 jagu ja 2 orkestrit.

Esindatud on riigiliputoimkond, kaitseväe liputoimkond, väeliikide liputoimkonnad koos üksustega, erioperatsioonide väejuhatuse liputoimkond koos üksusega, kaitseväe akadeemia, sõjaväepolitsei vahipataljon, küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, kaitseliidu 411. maakaitsepataljon, naiskodukaitse, sisekaitseakadeemia koos nelja teenistuskoeraga ja vanglateenistus.

Samuti osalevad paraadil Balti kaitsekolledži-, NATO küberkaitsekoostöö keskuse- ja NATO staabielemendi (NFIU) Eesti kontingendi liputoimkond. Esmakordselt osalevad paraadil jalgsiüksusena ka reservväelased – 2. jalaväebrigaadi 22. jalaväepataljon.

Liitlastest on paraadil esindatud Belgia Kuningriigi, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi liputoimkond. Samuti NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Prantsuse Vabariigi üksused lahingutehnikal. Paraadil näeb ka Suurbritannia tanki Challenger ja Prantsuse Vabariigi tanki Leclerc.

Plaani kohaselt teevad sobiva ilma korral paraadist ülelennu Eesti ja liitlaste õhuvahendid. 

Pärast paraadmarssi saavad huvilised tutvuda kaitseväe ja liitlaste lahingutehnikaga.

Sissepääsude juures jagab kaitsevägi külalistele tasuta maske, sest ilma maskita näituse alasse sisse ei pääse. 

Liikluskorraldus paraadi eel ja ajal

Seoses paraadi ettevalmistamise ja läbiviimisega suletakse 23. ja 24. veebruaril sõidukite liiklus ja piiratakse parkimist Vabaduse väljakul ning ümbritsevatel tänavatel.

Paraadi valmistatakse ette 23. veebruaril kella 7 kuni 24. veebruaril kella 11ni. Kella 15 kuni kella 19ni toimun koristus.

Paraadi ettevalmistamise ja läbiviimise ajal on liikluspiirangud Vabaduse väljakul, Toompea tänaval, Harju tänaval, Kaarli puiesteel, Mere puiesteel, Pärnu maanteel, Falgi teel, Kuninga tänaval, Kanuti tänaval, Inseneri tänaval, Vana turu tänaval, Georg Otsa tänaval, Suur-Karja tänaval, Roosikrantsi tänaval, Tõnismäe tänaval, Estonia puiesteel ja Komandandi teel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles