President Kaljulaid otse Ida-Ukrainast: üks kõigi ja kõik ühe eest (11)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
President Kersti Kaljulaid Ida-Ukrainas.
President Kersti Kaljulaid Ida-Ukrainas. Foto: president Kersi Kaljulaidi büroo

Kersti Kaljulaid tegi täna äkkvisiidi Ida-Ukrainasse, kus andis koos Jalta Euroopa Strateegia nõukogu liikmetega ühise pressikonverentsi.

Avaldame president Kaljulaidi avalduse täies mahus:

Mis oleks parem koht, kus veeta Ukraina ühtsuse päev kui selles Dnipro muuseumis? See on Ida-Ukraina terrorismivastase võitluse muuseum. Ma olen seda muuseumi ka varem külastanud ja ma väga tahaks, et sellisel muuseumil ei oleks üldse põhjust olemas olla. Aga ta on. Ja see on sõnum. See on väga tugev sõnum ja märk sellest, et kui kogu maailm arutab sõja puhkemise üle püüdes hinnata sõja puhkemise tõenäosust, sõda tegelikult ju käib. Ukraina rahva jaoks on täna kaheksas aasta sõjas olla. Ja just see on põhjus, miks me seisame täna siin Ida-Ukrainas Dnipro linnas. Just seda me tahame maailmale meenutada.

Me loodame, et Venemaa asub pingeid vähendama, selleks on veel võimalus. Aga me peame alati meeles pidama, et ainult Venemaa saab neid pingeid vähendada. Ükski teine riik ei ole neid pingeid ju oma käitumisega üles kerinud. Me seisame ja jääme alati seisma Ukraina õiguse eest vabalt valida endale ise oma liitlased ja partnerid. Eesti on alati seisnud NATO avatud uste poliitika eest ja me teeme seda ka edaspidi.

Ma tõesti loodan, et see olukord leiab rahvusvahelist õigust austava rahumeelse lahenduse. Selles konfliktis seisab Ukraina ju meie kõigi - rahuarmastavate, demokraatlike ja seadust austavate rahvaste – eest ja just seetõttu peame me seisma tänasel päeval koos Ukrainaga. Üks kõigi ja kõik ühe eest, siin ei saa olla mingit teistsugust lähenemist.

Eestist vaadates loodame, et juba käesoleval aastal, järgmisel aastal, kõigil järgnevatel aastatel saab siin olema rahu. Vastasel juhul näeme me veel rohkem traagikat, me näeme veel rohkem kannatavaid peresid nii Ukrainas kui Venemaal. Ja me näeme, kuidas senine rahvusvaheline julgeolekukorraldus saab oluliselt nihestatud, kui mitte lõpuni katki tehtud.

Just seepärast oleme me täna siin.

Слава Україні!

Kersti Kaljulaid on Ukraina olulisima välispoliitikaplatvormi Jalta Euroopa Strateegia nõukogu liige ning nõukogu otsustas täna korraldada erakorralise koosoleku Dnipros, et arutada Venemaa agressiivsest käitumisest tingitud julgeolekuolukorra pingestumist ning võimalikke edasisi stsenaariume.

Kaljulaid kohtub Ukrainas YESi teiste liikmetega, näiteks Rootsi endise peaministri Carl Bildti, Poola endise presidendi Aleksander Kwasniewski ja Havas Groupi asepresidendi Stephane Fouksiga. Nõukogul on kohtumine ka Dnipro Tehnikaülikooli tudengitega ning külaskäik Terrorismisvastase Operatsiooni muuseumi. Kaljulaid annab koos nõukogu liikmetega ka ühise pressikonverentsi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles