Nõmme trahvib teedehooldajat 12 000 euroga: «Muud enam üle ei jäänud»

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jääroopad Kauna tänaval 2011. aastal. Foto on illustratiivne
Jääroopad Kauna tänaval 2011. aastal. Foto on illustratiivne Foto: Mihkel Maripuu

Nõmme linnaosa määrab teid hooldavale Tallinna Kommunaalteenused OÜ-le trahve kogusummas 12 000 euro eest, kuna linnaosa teed ei vasta kokkulepitud nõuetele: näiteks jääroopad on lubatust oluliselt sügavamad. Hooldaja aga etteheidetega nõus ei ole. 

Nõmme linnaosa vanema Lauri Paeveeri (SDE) sõnul on viimastel aastatel trahvide määramisest hoidutud, kuna Nõmme on tihedas koostöös toimiv kogukond, kus püütakse esmalt asju hea sõnaga lahendada. «Tegemist on esimeste trahvidega viimase kuue aasta jooksul. Ja need on määratud tõepoolest sellises olukorras, kus muud enam üle ei jäänud,» märkis linnaosavanem.

Paeveeri sõnul oli puudusi ka möödunud talvel, aga need said tähtajaks kõrvaldatud ning trahvimiseks põhjust enam polnud. Tänavusel lumerohkel talvel nõuetele vastavat hooldust aga tagatud pole.

«Viimasel kahel nädalal on linnaosavalitsuse peamiseks etteheiteks hooldajale suutmatus tagada teede puhastamine jääroobastest, mille sügavus ületab olulisel määral meie poolt kehtestatud nõudeid,» ütles linnaosavanem.

Nõmmel on teid kokku 184 kilomeetri ulatuses, millest 44 km on suuremad magistraalid ja kuuluvad keskkonna- ja kommunaalameti hoolduse alla. Ülejäänud 140 kilomeetrit on linnaosa halduses väiksemad ning asumisisesed teed, mida hooldab hanke võitnud Tallinna Kommunaalteenused.

Töövõtja: tellija soovis vähem masinaid!

Ehkki Nõmme linnaosa edastatud pressiteates oli kirjas, et hooldusfirma püüab lepinguga sätestatut tagada vaatamata muutlikele ilmaoludele ning et peamisteks takistusteks on pandeemia ja tööjõu vähesus, siis linna kommunaalteenuste juhatuse liikme Olav Saare sõnul sõltub palju hanketingimustest. 

«Varju jääb selline pisiasi, et tellija soovis hankes 30 protsenti vähem masinaid lume lükkamiseks, kui meie hooldajana igapäevaselt kasutame. Jääkonaruste likvideerimiseks eeldas tellija ainult ühte masinat, meie oleme pidevalt kasutanud nelja eritehnika ühikut, sõelmete puistamiseks nägi tellija hankes ette ühe masina, aga meie oleme kasutanud 3-4 vastavalt oludele ja seda kõike sama hankes pakutud hinna eest,» rääkis Saar Postimehele.

Seetõttu usub ta, et etteheide ei päde: «Heita varju töövõtjale selle eest, et on püütud panustada oluliselt rohkem, kui tellija on hankes väljendanud või pole suutnud mahtusid ja tootlikkust adekvaatselt hinnata ei ole korrektne,» sõnas ta. 

Linnaosa ja hooldaja vahel sõlmitud leping sätestab, et kui hooldaja ei osuta teenust lepingus sätestatud tingimuste kohaselt, on linnaosal õigus nõuda iga rikkumise korral leppetrahvi. Kui rikkumisi on üle kolme korra, on linnaosal õigus leping üles öelda ja/või nõuda leppetrahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles