Tallinna Lastekodu avas uue noorte perekodu

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Noorte perekodu.
Noorte perekodu. Foto: Tallinna kommunikatsioon

Tallinna Lastekodu avas täna noorte perekodu, mis hakkab pakkuma tõhustatud asendushooldusteenust esialgu neljale noorele.

Noorte perekodus pakutakse teenust käitumisraskustele noortele alates 14. eluaastast, kes on viibinud kas kinnise lasteasutuse teenusel või soovitakse teda sinna saata ja kellele ei sobi asendushooldusteenus tavalises perekodus.

«Paraku on seni käitumisraskustega noortele peamiseks stsenaariumiks olnud kinnise lasteasutuse teenusele suunamine, sest teisi alternatiivseid teenuseid on kohtade puuduse tõttu keeruline pakkuda,» selgitas abilinnapea Betina Beškina.

Tallinna Lastekodu juhataja Meelis Kukk nentis, et kõik perekodud peaksid toetuma miljööteraapia ja traumateadliku lähenemise põhimõtetel ja selle nimel ka igapäevaselt töötatakse ja tegutsetakse. «Kui üldjuhul on perekodus kuni kuus last, siis avatud uues noorte perekodus on neli last, mis annab võimaluse noorel rohkem privaatsust ja õhku kasvada ja areneda,» rääkis Kukk.

Noorte perekodu.
Noorte perekodu. Foto: Tallinna kommunikatsioon

«Sellise lähenemisega ja suurema personaliga kodu ei jää viimaseks. Paraku satuvad praegu kinnise lasteasutuse teenusele ka lapsi, kes ei peaks seal siiski olema ning sellise spetsiifilise lähenemisega noorte perekodu on üks võimalus seda ennetada. Ühtlasi on mul hea meel, et oleme saanud ka väga tugevad spetsialistid tööle, mis annab võimaluse neil noortel õnnestuda ja kiiremini oma tee elus leida.»

Asendushooldusteenus noorte perekodus on kompleksteenus, lähtudes noore juhtumiplaanis hinnatud individuaalsetest vajadustest. Noorte perekodu tööpõhimõtted toetuvad miljööteraapia ja traumateadliku lähenemise põhimõtetel.

Noorteperekodus on võimalik asendushooldus- ja järelhooldusteenusel viibida üldjuhul alates 14. eluaastast. Noore suunab asendushooldusteenusele noore eestkostja, esitades selleks noore infokaardi teenuseosutajale. Teenusele tulles koostatakse koos noorega tema arengu- ja tegevuskava ning seatakse igal poolaastal eesmärgid vastavalt noore vajadustele ning noore igapäevaelu toetav päevakava ja eesmärgistatud vabaajategevused.

Noorte perekodu personal lähtub igapäeva tegevustes kaasamise põhimõttest. Noorte vajadustest lähtuvalt tehakse tihedalt koostööd haridusasutuste, rehabilitatsiooniteenusepakkujatega ja teiste spetsialistidega.

Perekodus asub tööle kolm perevanemat ja kaks kasvatajat. Noorte perekodu tarbeks renoveeriti ruumid Tallinna Lasekodu Nõmme majas (Vana-Pärnu mnt 9a) ruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles