Tallinna haigla ehitus toob rohelisse pealinna kaevanduse (5)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna haigla eskiis.
Tallinna haigla eskiis. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavolikogu viimasel istungil öeldi välja tõsiasi, millest võimulolijad on siiani kangekaelselt mööda vaadanud: Lasnamäele rajatava Tallinna Haigla ehituse käigus tuleb sealt eemaldada paekivi mahus, mis võrdub Väo karjääri kahe aasta toodanguga.

Volikogu arutas vaiet Narva mnt 129 ja 129b detailplaneeringu kehtetuks tunnistamiseks. Vaide esitajate argumendid olid lühidalt järgmised: klindi all asuva Maarjamäe elamurajooni miljöö kahjustamine, suure roheala hävitamine, liiklusummikute tekitamine, põhjaveerežiimi rikkumine, looduskaitsealuste taimede kasvukoha hävitamine.

Põhimure oli see, et haiglale on ette nähtud kolm maa-alust korrust, mis tuleb paepinnasesse sisse raiuda. «Sealne kaevandusmaht on ligi miljon kuupmeetrit. Näiteks Väo karjäär kaevandab umbes pool miljonit kuupmeetrit aastas ehk seal saab olema kaks aastat tõsist kaevandamist. 130–140 autot päevas suhteliselt kitsal alal läbi elamurajooni,» rääkis volikogu Eesti 200 fraktsiooni kuuluv Erik Vest.

Marek Reinaas (Eesti 200) leidis, et nagu ikka, on saatan peidus detailides. «Me peaksime enne selle otsuse vastuvõtmist mitmed detailid klaariks saama. Kas see haiglaalune maa määratakse kõigepealt mäeeraldiseks ja selle kaevandamiseks taotletakse kaevandamisluba või minnakse ja lüüakse lihtsalt kopp maasse?» küsis Reinaas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles