USA hinnangul on Iraani tuumakõnelustel tehtud olulisi edusamme (1)

Copy
Ali Khamenei.
Ali Khamenei. Foto: Wana News Agency/Scanpix

USA välisministeerium teatas neljapäeval, et Viinis toimunud läbirääkimistel Iraani tuumaleppe päästmiseks on tehtud olulisi edusamme.

«USA peab kokkulepet võimalikuks mõne päeva jooksul, kui Iraan sellesse küsimusesse tõsiselt suhtub,» sõnas välisministeeriumi eestkõneleja.

«Me võime ja peaksime jõudma mõne päeva jooksul kokkuleppele vastastikuses naasmises JCPOA täieliku rakendamise juurde,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja, kes viitas sellega 2015. aasta tuumakokkuleppele.

«Kuid kõik sellest juba palju kaugemale jäävad tähtajad seaksid tõsisesse ohtu võimaluse tehingu juurde tagasi pöörduda,» lisas eestkõneleja.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei lükkas varem päeval tagasi tema sõnul absurdse väite, et riik on huvitatud tuumarelva soetamisest.

Iraan peab läbirääkimisi taastamaks 2015. aasta tuumalepe suurriikidega, mis pakkus talle sanktsioonileevendust tingimusel, et ta piirab tuumaprogrammi. Kokkulepe nimega ühine kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA) pidi takistama Iraani tuumaarsenali soetamast, ehkki Teheran on huvi selle vastu alati eitanud.

Teherani pealäbirääkija Ali Bagheri ütles kolmapäeval Twitteris, et Viinis Iraani tuumaprogrammi üle läbirääkimisi pidavad riigid on kokkuleppele lähemal kui kunagi varem.

Mõni tund varem oli Prantsusmaa hoiatanud, et Iraanil on leppega mõistumises aega vaid paar päeva.

Khamenei ütles neljapäeval riigitelevisioonis, et Iraan peab mõtlema homsele ja varem või hiljem on riigil hädasti vaja rahumeelset tuumaenergiat.

«On märgata, kuidas vaenlaste allianss meie tuumaküsimust julmalt survestab,» ütles ta. «Nad on kehtestanud sanktsioonid meie tuumaenergiale, ehkki teavad väga hästi, et see on rahumeelne.»

«Nad väidavad, et Iraan valmistab mõne aja jooksul pommi, absurdsed sõnad, millele ei ole vähimatki mõtet, ja nad teavad seda ka ise väga hästi.»

«Nad teavad, et meid ei huvita tuumarelvad, vaid tuumaenergia rahumeelne kasutamine,» rõhutas Khamenei.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles